Ambtelijke Dwaling, Etterende Xenofobie

Waarom schenkt Van der Laan de Stopera aan Pegida?

Toen bekend werd waar Pegida aanstaande zaterdag in Amsterdam mag demonstreren moest ik terugdenken aan 2010 toen de English Defence League naar Amsterdam kwam. De EDL wilde Wilders een hart onder de riem te steken. De racistische club ultra nationalisten wilde in de hoofdstad demonstreren tegen het feit dat Wilders terecht moest staan voor racistische uitspraken. Van der Laan was op 7 juli van 2010 aangesteld als burgemeester, nadat hij het ministerie Wonen, Wijken en Integratie had overgenomen van Ella Vogelaar, en had Lodewijk Asscher als zijn loco-burgemeester. Hoewel de EDL in hartje centrum wilde demonstreren besloot de kersverse burgemeester vanuit veiligheidsoverwegingen de groep, die in Engeland bekend staat als een club racistische hooligans, naar een afgelegen bedrijventerrein gestuurd. 

Het onschadelijk maken van demonstraties door hen naar een spreekwoordelijk niemandsland te sturen is inmiddels een bekende tactiek gebleken van Van der Laan en collega burgemeesters. Tijdens de kroning van Willem Alexander in 2013 werden protestplekken aangewezen die het koningshuis zo min mogelijk tegen de haren in zou strijken. Toen een aantal daarvan afweken, op basis van gesprekken met Van der Laan, en voor het Paleis op de Dam te zien waren werden ze prompt gearresteerd. Die arrestatie probeerde de politie en de burgemeester na afloop neerbuigend met een bos bloemen goed te maken.

Tijdens de rechtszaken tegen de vergunning voor de Sinterklaasintocht beweerde Van der Laan dat hij zo ver mogelijk van inhoudelijke beoordelingen van evenementen en demonstraties vandaan blijft. Zijn batterij aan advocaten beweerden dat hij alleen op basis van openbare orde en veiligheid bepaalt of de stad een vergunning voor een evenement afgeeft en waar demonstraties gehouden mogen worden. Met de ongeregeldheden tijdens de Pegida bijeenkomsten in Utrecht zou je denken dat Pegida, net als de EDL in 2010 naar een spreekwoordelijk niemandsland gestuurd zouden worden. Niets is echter minder waar en de club is welkom voor de Stopera, het stadhuis.

Pegida wilde in eerste instantie op de Dam hun haat-toespraken organiseren maar dat werd door de gemeente verplaatst. Hoewel het een goed idee was van de gemeente om te voorkomen dat tegenover het Monument op de Dam spandoeken met NSB leuzen als ‘Eigen volk eerst’ zouden verschijnen, is de Stopera mijns inziens niet veel beter. Wat voor beeld geeft Van der Laan over Amsterdam wanneer hij Pegida de kans geeft om het stadhuis als visuele achtergrond voor hun islam-haat verhalen te gebruiken? Pegida’s boodschap van onverdraagzaamheid en uitsluiting hoort net als de pro-Wilders demonstratie tegen een kil en grauw achtergrond plaats te vinden.

Gezien Tommy Robinson, oprichter van de EDL, afgelopen oktober in Utrecht nog als spreker optrad tijdens een Pegida demonstratie zie ik niet in waarom Pegida anders behandelt moet worden dan die gevaarlijke groep racistische hooligans. Dat Pegida demonstranten er anders uitzien dan EDL leden betekent nog niet dat hun boodschap om Europa van een geloof te ontdoen, en dus ook de mensen die dat geloof belijden, minder agressief, stuitend en angstaanjagend is. Zo’n boodschap is volgens mij gewoon tegen onze anti-racisme wetgeving, maar de politie en het Openbare Ministerie schijnen alleen borden in te nemen en mensen voor fysiek geweld te arresteren. Verder verzaken ze om op te treden tegen de haat-uitspraken tijdens zulke demonstratie.

Sinds Zwart Piet heeft Van der Laan duidelijk gemaakt vrij weinig over racisme te weten, maar dat is geen excuus voor waarom zo’n demonstratie voor het raam van zijn werkkamer moet plaats te  vinden. Wat is er in die 6 jaar tussen de EDL demonstratie en deze Pegida betoging met Van der Laan gebeurd dat hij Pegida nu een plek voor de Stopera schenkt? Het lijkt erop dat ook hij in de tussentijd is geradicaliseerd.

Foto door David Everett Strickler via Unsplash

Comments

comments