Actieve Emancipatie, Heldhaftige Vrouwen

Samen reflecteren op ‘Witte mensen moeten eens luisteren’

Afgelopen weekend verscheen het artikel ‘Witte mensen moeten eens luisteren‘ van Bas Blokker in de NRC. In het stuk werden Anousha Nzume, Seada Nourhussen, Mariam El Maslouhi en Arzu Aslan geïnterviewd. Ieder afzonderlijk en ook voorzien van wat achtergrond informatie over het totstandkoming van het artikel. Een noodzakelijk interview in mijn ogen over anti-racisme in Nederland. Een mijlpaal in de strijd voor gelijkwaardige representatie en toegang tot het publiek debat. 

Gezien de felle reacties op het stuk lijkt het mij noodzakelijk om de tekst gezamenlijk te lezen en te bespreken. Los van Twitter, Facebook of een ander social media platform waar je heel snel blootgesteld wordt aan agressie, beledigingen, bedreigingen, racisme, seksisme en paternalisme. Een brede en diepgaande reflectie op dit soort broodnodige momenten wordt meestal bemoeilijkt waardoor de energie die erin gestopt wordt verloren gaat. Dat laten we nu niet gebeuren.

Nzume, Nourhussen, El Maslouhi en Aslan hebben unapologetic hun standpunten gepresenteerd. Nu moeten we met zijn allen doorpakken en hun interview als een bouwsteen beschouwen voor emancipatie en anti-racisme. Daarom gaan wij vanuit het Hugo Olijfveld Huis aanstaande woensdag de tekst gezamenlijk lezen en daarover een gesprek houden. Daarnaast lezen en bespreken we ook de reflectie van de dames zelf, ‘Luisteren naar een ongemakkelijke boodschap‘ over het interview, de totstandkoming ervan en de reacties erop.

Talkshow: 19-20 uur
Leesgroep: 20.30 – 22.30
Entree: €5,- (thee en koffie zijn gratis)
Reserveren verplicht: treffen@roetinheteten.info
Adres: Hugo Olijfveld Huis, Zeeburgerdijk 19a Amsterdam Oost.

Comments

comments