Ambtelijke Dwaling, Stemverheffing

Van der Laan is voornamelijk boos op zichzelf

Burgemeester Van der Laan heeft mijn tweets over het afgelasten van de Kerwin Duinmeijer herdenking met de gemeenteraad gedeeld. Mijn woorden zijn nu ongefilterd onderdeel geworden van het gemeentelijk archief. Dat is best wel een eer om mee te maken als burger. Directe democratie zoals je haast zou zeggen.

De burgemeester deed dit echter niet voor de Kerwin Duinmeijer herdenking, maar omdat hij furieus is. Hij moest zichzelf zelfs nog inhouden van woede bij het tweewekelijks Gesprek met de burgemeester op AT5 . Hij was echter niet boos dat de herdenking niet door zou gaan. Hij was laaiend over het feit dat ik geloofde dat de gemeente Sail had voorgetrokken en dus te maken had met het afgelasten van de herdenking. Ik trok mijn verkeerde conclusie alleen niet in vacuüm zoals hij nu probeert te suggereren.

Eerlijkheid

Toen Van der Laan vorig jaar besloot om een historisch rechterlijk besluit over Zwarte Piet tot de Raad van State te bevechten fronsten velen hun wenkbrauwen. Hij gaf aan dat het een principiele kwestie was waarin zijn bevoegdheden als burgemeester verruimd werden tegen zijn zin. Hij wilde niet inhoudelijk kunnen beoordelen of een vergunning voor een demonstratie wel of niet door zou mogen gaan. Er zou alleen gekeken worden naar verstoring van de openbare orde. Iets wat hij ook heeft toegepast met de pro-Wilders demonstratie van de English Defence League. Toen werd de demonstratie van de racistische en extreem-rechtse groepering van het  Museumplein naar het Westelijk Havengebied verplaatst.

Ik heb er echter een hard hoofd in dat hij de Amsterdamse Sinterklaasintocht, dat een onderdeel bevat waar veel mensen in zijn stad aanstoot aan nemen, zal verplaatsen. Niet alleen omdat hij tijdens het eerste gesprek dat ik met hem had aangaf dat de Sint ontvangen de mooiste taak is binnen het ambt van een Nederlandse burgemeester, maar ook omdat hij eerder nog in zijn werkkamer een lied voor de organisatie van de Sinterklaasintocht opnam. Dit vond plaatst na de eerste gesprekken die we met hem voerden. Als fundraising voor de organisatie heeft hij tijdens werktijd actief gemeentelijk grondgebied ingezet. Sinds de advocaten van de gemeente tijdens de rechtszaak opwierpen dat Van der Laan niks inhoudelijks met de organisatie te maken heeft, vraag ik mij constant af hoe het zit met zijn eerlijkheid.

Whitesplaining

Dit jaar presteerde Van der Laan het ook om de Slavernijherdenking als moment uit te kiezen om de Zwarte Piet strijd aan te gaan. Hij waarschuwde het aanwezige publiek voor actievoerders die het slavernijverleden met de Zwarte Piet strijd vermengden. Een meer duidelijk voorbeeld van whitesplaining in de recente Nederlandse geschiedenis hebben we niet. Dat ook hij weigert te erkennen dat de creatie van de huidige Zwarte Piet tijdens de slavernij plaatsvond is bespottelijk en schadelijk. Dat hij op een positie waar hij zit, de burgemeester van onze hoofdstad, feiten opzij schuift omdat die hem ongemakkelijk laten voelen is een gotspe.

Niet alleen gaf hij daarmee Zwarte Piet actievoerders, na de uitspraak van de Raad van State, een trap na vanuit zijn ambt hij liep ook halverwege de herdenking weg. Gewoon opstaan en foetsie. Dat de stemmen die daar aanstoot tegen namen niet meegenomen werden in de verslagen van de dag ligt aan de onverschilligheid van veel journalisten, als het om zwarte mensen in Nederland gaat, en de macht van politici om media te controleren. Dat zien we nu ook met zijn aanval op mij. Eerst werd AT5 ingezet en nu doordat hij mijn tweets aan de raad heeft aangeboden zien we ook hoe het Parool en anderen er mee aan de haal gaan. Het lijkt erop dat een spindoctor in actie is gesprongen om nu alvast mijn naam door het slijk te halen voor de komende Zwarte Piet periode.

Aanwezigheidsplicht

Het Parool kopte dat Van der Laan een rectificatie van mij eist, maar als de dienstdoende journalist het raadsstuk had gelezen zou die hebben gezien dat Van der Laan die al heeft ontvangen. Gisteren kwam ook een tweet voorbij van een VVD gemeenteraadslid die mijn tweets misselijk noemde. Een interessante keus van woorden van een partijgenoot van Mark Rutte, die in 2003 als staatssecretaris bijna is weggekomen met rassendiscriminatie. Wat de aanvallen van Van der Laan en die VVD’er interessant maakt is dat ik beide heren de afgelopen jaren niet bij de Kerwin Duinmeijer herdenking heb gezien of erover heb gehoord.

Natuurlijk kan iemand een keertje ziek zijn en dan moeten afzeggen, maar de structurele afwezigheid van het college van Burgemeester en Wethouders bij de herdenking zou elk weldenkend mens meer stof tot denken moeten geven dan een aantal tweets. Dat de meerderheid van gemeenteraadsleden, stadsdeelraadsleden en het sociaal en cultureel middenveld ook jaar na jaar afwezig is laat zien wat de Amsterdamse elite nou vinden van de herdenking van de erkende eerste racistische moord na de Tweede Wereldoorlog. Om maar te zwijgen over de financiële kruimels die de organisatie wordt toegeschoven om het te organiseren. Ook hier weer een verbinding met het feit dat de Slavernijherdenking 130 keer (!) zo weinig subsidie krijgt als de 4&5 mei herdenkingen.

Boos op zichzelf

Het is natuurlijk mooi dat de burgemeester het, naar mijn weet, voor eerst tijdens zijn gesprekken met AT5 over de Kerwin Duinmeijer herdenking heeft. Misschien heb ik dat mis, maar dat kan de stagiaire die mijn tweets verzamelde ook even uitzoeken. Ik hoop dan ook echt dat de gemeente samen met de organisatie een manier vinden om de herdenking tenminste een stedelijke uitstraling en belang te geven. De Curaçaos-Nederlandse vrijwilligers die het jaar na jaar organiseren verdienen niet alleen een pluim maar structurele materiële en financiële ondersteuning vanuit de stad en de staat. De herdenking verdient een volwaardige plek binnen de agenda van de gemeente waar alle hoogwaardigheidsbekleders naar toe komen. Dit land heeft nu meer dan ooit een nationaal  bezinningsmoment tegen racistisch geweld nodig. Wie dat niet onderschrijft heeft duidelijk oogkleppen op.

Na de afgelopen dagen denk ik ook dat Van der Laan voornamelijk boos is op zichzelf. Het voorval brengt namelijk een akelige waarheid naar voren: door zijn handelingen de afgelopen jaren heeft hij zichzelf kwetsbaar gemaakt voor verkeerde conclusies. Niet alleen over Zwarte Piet en de Slavernijherdenking maar ook over zijn behandeling van We Are Here. Ik zou zeggen, doe daar eerst wat aan voordat je hoog van de daken schreeuwt over een aantal tweets van mij. Kom burgemeester, laten we er samen voor zorgen dat iedereen in Nederland niet alleen van jouw woede richting mij afweet, maar ook de betekenis van het leven en dood van Kerwin Duinmeijer voor de Nederlandse samenleving.

 

Foto: Pawel Kadysz via Stocksnap.io

Comments

comments