Beelden Balans, Wetenschappelijk Bewezen

Vanavond de tweede aflevering van Britain’s Forgotten Slave Owners

De serie geschreven en gepresenteerd door David Olusoga belicht de periode net voor en na de slavernij in de Britse kolonies rond 1830. De eerste aflevering vorige week waarin de kasboeken de winsten en verliezen onderzocht werd zorgde voor een rijke en belangrijke discussie op social media. De kracht van de serie is dat Olusoga geraffineerd en zonder te knipperen de feiten over de wreedheid van de slavernij en economische exploitatie presenteerde. 

Vanavond om 10 uur op BBC 2 de tweede aflevering dat kijkt naar de rijkdom door de gehele Britse samenleving vloeide. Door documentatie opgeslagen in het Nationaal Archief komt onder andere naar voren dat 3000 mensen in Groot Brittanie gecompenseerd werden voor de vrijlating van de tot slaaf gemaakten. Deze 3000 was een fractie van de in totaal 46.000, maar zij kregen de helft van het in totaal 17 miljard pond dat uitbetaald werd. De documenten lieten ook zien dat 40 procent van deze groep vrouwen waren. Weer een belangrijke aflevering om te zien.

Comments

comments