Cosigned, Koloniale Kerfstok

Mercedes Zandwijken houdt 24-uurs dialoog-estafette

Om 9 uur begint Mercedes Zandwijken een 24-uurs dialoog-estafette. Op elk heel uur gaan steeds één  zwarte en één witte Nederlander een uur lang met elkaar in dialoog. Hiermee wordt de bespreking van onze gezamenlijke slavernijgeschiedenis opengebroken. 

Zandwijken richtte de Stichting Keti Koti Tafel juist voor de creatie van een nieuwe herdenkingsritueel. Met de Joodse seder tafel en traditioneel Surinaams eten van tot slaaf gemaakten heeft ze een mooie manier bedacht om jaarlijks stil te staan bij onze slavernijgeschiedenis op een intieme manier. De gevoelsafstand tussen wit en zwart Nederland wordt gedicht door middel van gesprekken en toenadering.

De estafette wordt afgetrapt door Marli Huijer, de Denker des Vaderland, en Andwele Dwight Illes, een apotheker. 24 uur later vindt het laatste gesprek tussen Prof. Gloria Wekker, hoogleraar Gender & Ethniciteit, en Reinier van Zutphen, de Nationale Ombudsman, plaatst.

De gesprekken vinden plaats aan de voet van het slavernijmonument in het Ooterpark in Amsterdam. Dit jaar wordt het wordt de estafette georganiseerd in samenwerking met Atria, kenniscentrum voor vrouwengeschiedenis en emancipatie, NieuwWij.nl en de University of Colour.

Foto: Keti Koti Tafel in de Schuttersgalerij van het Amsterdam Museum

Comments

comments