Etterende Xenofobie, Sociaal Schadelijk Nieuws

Factchecking Jan Dijkgraaf en Martin Bosma

Toen PVV Tweede Kamerlid Martin Bosma vorig jaar kamervragen stelde over het honorarium voor mijn optreden in het Stedelijk Museum, baseerde hij zich op een 99 woord tellende recensie van Jan Dijkgraaf. Recensie is misschien net iets te genereus voor wat in essentie een aanval. Om zijn punt bij te stellen over hoe niet belangrijk ik en mijn werk zijn, stelde Dijkgraaf dat er maar 38 mensen naar mijn optreden waren gekomen. Bosma werd hiervan op de hoogte gebracht en ging €3750,- aan kamervragen stellen. Meer dan wat mijn optreden kostte, zoals ik in mijn beantwoording van de vragen aangaf.

Nu Bosma’s meest recente boek, waarin hij de anti-apartheidsstrijd probeert te besmeuren, kapot gefactcheckt wordt is het tijd om een ander #Bosmafeitje te ontkrachten. Namelijk over hoeveel mensen naar mijn optreden in het Stedelijk Museum waren gekomen. Waarom nu? Nou, omdat ik een paar dagen geleden een stuk heb gepubliceerd over hoe we in Nederland mensen die racisme aan de kaak stellen monddood proberen te maken. Ik heb getwijfeld of ik het nou wel moest publiceren omdat ik niet in het rijtje van Abdulkasim Al-Jaberi, Thomas van Beersum, Kno’Ledge Cesare en Joke Kaviaar wil eindigen. De enorm trage behandeling van de aangifte van Jan Roos tegen mij voelt aan als intimidatie.

Mijn stuk was overigens een analyse van een column van Bas Heijne waarin hij een lans leek te breken voor Ten Walls, Tim Hunt en Ahmet Akgündüz. Deze drie heren zijn de afgelopen tijd tegen de lamp gelopen door homofobische, seksistische of ultra-nationalistische uitingen. Ik vroeg me af waarom hij in zijn stuk niet pleitte voor de vrijheid van meningsuiting voor Kaviaar, die letterlijk veroordeeld werd omdat ze geen gevoel voor humor in haar teksten toonde.

In mijn analyse noem ik hoe Jan Dijkgraaf en nog wat andere mensen door het Openbaar Ministerie met rust worden gelaten terwijl zij beschadigende, beledigende, racistische, xenofobische, haatzaaiende en opruiende uitingen doen. En dan niet op obscure blogs zoals Kaviaar deed, maar in nationale dagbladen, op televisie en op websites die weliswaar financieel onrendabel zijn maar wel heel veel oogballen trekken. Allemaal onder de noemer van ‘satire’ en ‘humor’ worden hun teksten toegelaten. Volgens de redenering waarmee het OM Kaviaar heeft aangeklaagd en de rechtbank haar heeft veroordeeld, toont Dijkgraaf in zijn teksten wel ‘relativeringsvermogen’. Uit de lezing van Kaviaar’s veroordeling lijkt het OM ervan uit te gaan dat Dijkgraaf en zijn vrienden de beschadigende dingen die ze roepen niet menen.

Maar gezien de uitingen van Dijkgraaf over mij de afgelopen weken, niet alleen in zijn columns in de Telegraaf Media Groep’s Metro maar ook op Twitter, moet je concluderen dat hij het wél allemaal meent. Door mij als onderwerp van spot te gebruiken om zijn geld mee te verdienen probeert hij mij actief te beschadigen. Hier kom ik dan weer terug op vorig jaar september in het Stedelijk Museum. In mijn beantwoording van Bosma’s vragen aan minister Bussemaker schreef ik dat Dijkgraaf het aantal reserveringen wist voor het tweede optreden op de avond maar niet het werkelijk aantal mensen die de performance hadden gezien. Dijkgraaf hield vol dat er alleen 38 mensen aanwezig waren en ging zelfs zo ver mij van liegen te betichten.

Nou Jan, gelukkig hebben we de beelden nog:

Vandaag meent Dijkgraaf dat hij mijn crowdfunding campagne heeft geholpen met een oproep om te doneren, terwijl hij het eigenlijk belachelijk probeerde te maken. Hij, en velen met hem, ging er vanuit dat de talkshow het niet zou halen. Voor zijn nieuwste tekst gebruikte hij een screenshot van een illegaal verkregen video, namelijk geript van YouTube, van een optreden van mij in 2013.

Wat Dijkgraaf niet weet, en waar hij mij nu dus wel mee helpt, is dat ik vorig week donderdag aangifte hebt gedaan tegen de Telegraaf Media Groep en Marck Burema. Dat was van het onrechtmatig verkrijgen, rippen van YouTube, en het plaatsen van auteursrechtelijk beschermd materiaal door GeenStijl hoofdredacteur Marck Burema op Dumpert.nl, en dus de servers van de Telegraaf Media Groep. Het feit dat Telegraaf Media Groep geld verdient met de illegale actie van Burema heb ik ook benoemd en aangifte van gedaan. De advertentie inkomsten via de views en hits van de video zorgen daar namelijk voor.

De screenshot van Dijkgraaf is op zichzelf ook al illegaal omdat op het beeld gewoon auteursrechten rusten. Ik vraag me nu ook af of ik hem een factuur moet sturen of niet. Gezien hij opschept dat hij via mij geld verdient kan ik daar nu een portie van innen.  Wat denken jullie doen of niet?

Foto: Jeffrey Betts via StockSnap.io

 

Comments

comments