Financiële Dictatuur, Heldhaftige Vrouwen

Winkelketen H&M probeert Zweedse wapendeal met Saoedi-Arabië te forceren

Stefan Persson, de directeur van de Zweedse winkelketen H&M, heeft, samen met nog 29 andere directeuren van grote Zweedse bedrijven, een brief ondertekend om de minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström op te roepen de handelsbelangen met Saoedi-Arabie niet in gevaar te brengen met haar mensenrechten uitspraken. De minister van de Sociaal Democraten waagde het om aan te geven dat en blogger 1000 zweepslagen geven Middeleeuwse praktijken zijn. Daarnaast gaf ze aan dat het land veel werk aan de winkel had als het vrouwenrecht ging.

De Saoedische regering reageerde furieus en trok haar ambassadeur terug uit het land. Het heeft nu ook gedreigd om een aflopende langdurige handelsbedrag niet te verlengen door de uitspraken. Internationaal heeft Saoedi-Arabië het voorval behendig afgeschilderd als een algehele aanval op de islam. De minister moest daarom laatst in het parlement aangeven dat ze niet moslims wilde schofferen met haar uitspraken.

Recentelijk hebben de Eurostat OESO cijfers getoond dat er nergens anders in Europa migranten gemeenschappen en mensen met een migranten achtergrond zo achtergesteld zijn op de arbeidsmarkt en sociale segregatie ondervinden als in Zweden. De recente aanvallen op moskeeën, die de NOS liever brandstichting dan terroristische aanvallen durfde te noemen, tonen dat het inderdaad niet koek en ei is in het land tussen de meerderheid en de islamitische minderheid.

Maar terwijl onze Minister van Defensie een delegatie leidde naar een wapenbeurs in Saoedi-Arabië, de VVD leider in de Tweede Kamer pleit voor meer samenwerking met dictators en de VVD minister president aangaf niks tegen discriminatie op de arbeidsmarkt te willen doen, sprak deze Zweedse minister van Buitenlandse Zaken zich hard uit voor mensenrechten boven handelsbelangen. Ze had ook een klein project over mensenrechten in de regio kunnen subsidiëren, maar zoals alle politici weten is dat een druppel op een gloeiende plaat.

Gezien de buitenland ministerposten aan de PvdA zijn gegeven tijdens de onderhandelingen is het hopen dat minister Ploumen en minister Koenders zich ook in woorden en daden in deze internationale zaak wenden. En nu de eigenaar van H&M openlijk wapendeals met Saoedi-Arabië wil beschermen, moet jij je als consument vragen of zijn bedrijf jouw geld nog wel waard is.

[H/T Newsmonkey]

Photo: 04.HM.1133ConnecticutAvenue.WDC.13August2014 via Photopin (license)

Comments

comments