Koloniale Kerfstok, Wetenschappelijk Bewezen

Maandag leesdag: Racism Revisited van Dienke Hondius

Dienke Hondius schreef in januari 2001 over de blinde vlek dat ‘rassendenken’ heet in de Nederlandse zelf reflectie.

Weinig bekend is de geschiedenis van de rassenkunde en de genocide vóór de Tweede Wereldoorlog en vóór de apartheid. In een uitstekend bibliografisch artikel gaat Dick van Galen Last onder meer in op de Duitse koloniën Namibië (Zuid-West Afrika) en Kameroen. De Duitsers verboden in Zuid-West Afrika al in 1905 huwelijken tussen blank en zwart, voerden de rassenscheiding door in de Kameroense hoofdstad Douala, deden medische experimenten op de zwarte bevolking, en leerden het «vak» van genocide in Zuid-West Afrika, toen ze daar het volk van de Herero’s als «minderwaardig ras» tussen 1904 en 1907 voor tachtig procent uitmoordden. De nazi’s brachten in Duitsland en Polen in de praktijk wat ze eerder in Afrika hadden uitgetest en ook hadden uitgevoerd. Dit is tot nu toe een blinde vlek bij onderzoekers. De koloniale precedenten van het nazisme en de apartheid zijn nagenoeg onbekend. Naar de vraag of er ook verbanden zijn tussen de Nederlandse houdingen tijdens de holocaust en de ervaringen in Hollands Zuid-Afrika ontbreekt het nog volledig aan onderzoek. Het zijn Duitse en Britse onderzoekers die ons opmerkzaam maken op de onontgonnen delen van de Nederlandse geschiedenis. [De Groene Amsterdammer]

 

Foto: Death to Stock Photos

Comments

comments