Etterende Xenofobie, Witte Waanzin

Voelt Theodor Holman zich nu ook verwant met Franse terroristen?

Er is heel veel dat nog niet bekend is over de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. We weten dat het een tragedie is en we weten dat mensen hun leven hebben verloren en geliefden zijn kwijtgeraakt. Wat we ook weten is dat in Nederland niemand gesteund zou worden door kranten en podia wanneer die het in zijn hoofd zou halen om aan te geven dat die zich verwant voelt met de daders. Dus waarom mocht Theodor Holman wel aangeven zich verwant te voelen met de katholieke white supremacist Anders Breivik die een terroristische aanslag op 77 jongeren pleegde?

Van Youri Albrecht, directeur van de Balie, tot Joshua Livestro, eigenaar van Jalta en voormalig adviseur van minister-president Mark Rutte, werd Holman met applaus binnengehaald. De dood van de kinderen, aan de hand van de persoon waar hij zich mee verwant voelde, deed hen kennelijk niks en hij werd gesteund in het uiten van die onverschilligheid richting hun levens. Ook het Parool, waar hij nog steeds een column heeft, Salto, waar hij een programma heeft, en de Openbare Bibliotheek van Amsterdam, waar hij dat programma presenteert, hebben hun handen niet van hem afgetrokken.

In Nederland hebben we een repressief idee van de vrijheid van meningsuiting. Ten eerste wordt alles dat geuit wordt gereduceerd tot een mening, zoals een vriendin mij een poos geleden liet zien. Hierdoor wordt een mening een feit en omgekeerd feiten heel makkelijk slechts meningen wanneer ze onwelgevallig zijn. En ten tweede is de vrijheid van meningsuiting alleen aan hen gegund die racistische meningen etaleren. Van de Volkskrant die haar eigen columnist door een anonieme online blogger laat uitschelden tot voormalige minister Timmermans die tijdens het verhitte zwarte piet debat in 2013 een fotoshoot met Zwarte Piet op zijn werkkamer in het binnenhof op zijn Facebook pagina plaatste. Beide zagen in eerste instantie niet wat ze verkeerd hadden gedaan, en Timmermans, inmiddels eurocommissaris met fundamentele rechten in zijn portefeuille, ziet dat nog steeds niet.

Baukje Prins schreef dat nergens in Europa de gebeurtenissen van 9/11 zo’n grote impact hadden op het sociaal en politiek leven als in Nederland. Recentelijk nog zagen we dat in het verschil tussen de reactie op de racistische Pegida protesten in Duitsland van Nederlandse bladen, opnemen voor protestgeluiden, en Duitse bladen, in niet mis te verstane woorden de demonstraties afwijzen. In Nederland wordt eensgezindheid verwacht en ruimte om kanttekeningen te plaatsen bij hoe wij hier met de aanslag en de gevolgen omgaan wordt niet gegund. Aangeven dat westerse cultuurmakers geloven en culturen, vaker dan niet van samenlevingen die lang door het Westen zijn onderdrukt, niet moeten zien als een collectie handzame props, waar ze altijd toegang toe moeten hebben, is natuurlijk uit den boze. Daarom kon Holman haast ongestoord de dood van kinderen inzette om zijn eigen ideeën over de multiculturele samenleving te etaleren.

Gisteren hadden Annabel Nanninga, voormalig medewerker van Telegraaf Media Groep’s GeenStijl en nu Jalta adjunct hoofdredacteur, en Geert Wilders, leider van een xenofobische eenmanspartij dat de grondwet met voeten betreedt, de ruimte gekregen om de aanslag in Parijs voor hun karretje van moslim- en Marokkanenhaat te spannen. De ruimte die aan hen wordt gegeven om de kloof tussen Nederlanders te vergroten hoort bij dat repressief idee van de vrijheid van meningsuiting. De aanslag werd meteen geframed als een probleem van de islam en van moslims.  Het was een supranationaal probleem waar wij in het Westen collectief slachtoffers van waren. Een verdraaiing van de werkelijkheid als je het mij vraagt.

De gevolgen van de koloniale geschiedenis van Frankrijk in relatie tot Algerije  heb ik nog niet voorbij zien komen in berichtgevingen de afgelopen twee dagen. Dat de xenofobische Front National is opgericht door een soldaat die voor Frankrijk in de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog heeft gevochten is ook niet belicht. Dat juist tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog culturele uitingen rondom de islam zijn ingezet tegen de Franse koloniale bezetting hoor je dan ook niet terug. Gesluierde kleding werd bijvoorbeeld actief ingezet om Franse checkpoints te omzeilen en verzetsmiddelen te transporteren en communicatie mogelijk te maken. Wat dat voor de Franse opvattingen over moslims heeft gedaan mag je raden.

Toen Nieuwsuur gisteravond de Rotterdamse moslimpartij NIDA en de Marokkaanse burgemeester Aboutaleb interviewde vroeg ik me af wat deze twee Nederlandse moslims eigenlijk over de Franse situatie kunnen vertellen? Niks. En ze hadden het ook niet over Frankrijk maar over Nederland. Maar omdat ze moslim zijn of van Marokkaanse afkomst moesten ze een mening klaar hebben en zich in strenge bewoordingen distantiëren van de gewelddadige handelingen van drie gewapende mannen in een ander land. Als ze dat niet deden zouden de gevolgen voor hun carrières en levens niet te overzien zijn. Het contrast met de situatie rondom Theodor Holman en Anders Breivik is dan ook gigantisch. Holman uit een verwantschap met een katholieke, witte terrorist uit Scandinavië zonder enig gevolg. Hij ontvangt zelfs sympathie en materiële steun voor zijn vereenzelviging met iemand die een jongerenzomerkamp overhoop schoot. De hypocrisie in Nederland is stuitend en racistisch.

Comments

comments