The Fine Print
Leave a comment

Rotterdam krijgt (misschien) een nieuw poppodium

De gemeente Rotterdam wil met het subsidiebeleid voor kunst en cultuur bijdragen aan een volledige podiuminfrastructuur voor zowel (inter)nationale als lokale bands.

Een poppodium met een (boven-)regionale uitstraling ontbreekt op dit moment waardoor continu aanbod van (inter)nationaal bekende bands ontbreekt.
Het podium moet een plaats zijn waar lokale, nationale en internationale acts hun volgende stap kunnen zetten als ze de bestaande Rotterdamse podia zijn ontgroeid. [Rotterdam]

Een heel tof initiatief zou je zeggen. Er zit alleen een adertje onder het gras.

In fase één krijgt iedere initiatiefnemer de gelegenheid een plan in te dienen. De RRKC selecteert hieruit de beste (maximaal 3) plannen. In fase twee krijgen de geselecteerde initiatiefnemers de gelegenheid hun plannen verder uit te werken. Onderdeel van deze fase is een openbare presentatie van de plannen. Indieners krijgen uiterlijk 1 februari 2015 te horen of ze tot de beste drie behoren.

De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) stelt een commissie van deskundigen uit het werkveld samen die de plannen beoordeelt op zowel inhoudelijke kwaliteit als op financiële en organisatorische stabiliteit en haalbaarheid. In theorie is het mogelijk dat géén van de plannen voldoet, het is geen competitie. [Blik Op Nieuws]

Dus het kan zo gebeuren dat je maanden gaat werken om voor 19 december je plan in te dienen om het vervolgens vijf jaar later te zien verschijnen als het initiatief van een nieuwe wethouder. Het is geen competitie, behalve dan een manier om de culturele sector dat de afgelopen jaren flinke klappen heeft gekregen bezig te houden.

Waarom niet structurele aandacht voor de ontwikkeling van Rotterdam als bandjesstad? Of om al bestaande locaties multifunctioneel te maken zodat acts daar kunnen optreden? Dit is geen duurzaam idee. Het wordt of weer een bodemloze put waar geld in verdwijnt of een oefening in hoe je mensen zo opgefokt en gefrustreerd mogelijk kan maken wanneer blijkt dat geen van de plannen uitgevoerd gaan worden.

Photo credit: Nik Morris (van Leiden) via Photopin cc

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *