Actieve Emancipatie, Politically Incorrect

Ineke Stroucken vertelt Pietengilde dat zwarte piet gaat veranderen

Voor de rechtszaak hebben we een mailwisseling onder ogen gekregen die de Pietengilde als bewijs hebben ingeleverd. Douwe Linders, de advocaat van de Pietengilde van Bureau Brandeis, heeft van Ineke Stroucken te horen gekregen dat het Sinterklaasfeest goedgekeurd en wel op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland wordt geplaatst. Daaronder staat ook dat het Sinterklaasfeest met zijn tijd zal mee gaan.

Het klopt dat wij van voornemens zijn om het sinterklaasfeest [/pakjesavond] met alle elementen die daar bij horen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland te plaatsen. De voordracht heeft de gehele procedure al doorlopen en is al goedgekeurd door de onafhankelijke toetsingscommissie. Omdat wij de plaatsing goed willen voorbereiden, willen wij dit nog even geheim houden en niet naar buiten brengen.

Wat betreft de discussie over zwarte piet is het belangrijk om te beseffen dat immaterieel cultureel erfgoed dynamisch erfgoed is, dat met zijn tijd mee moet gaan. Ook het sinterklaasfeest is in de eeuwen dat het bestaat veel veranderd. Deze veranderingen gingen geleidelijk en werden van onderop aangegeven.

Wie gezakt is voor begrijpend lezen kan het anders interpreteren, maar dit is hét bewijs dat de Pietengilde al hun eisen voor beroep hebben verloren. Immaterieel erfgoed kan je niet onveranderlijk maken, daarom heet het juist immaterieel.

Photo credit: Andrew_D_Hurley via photopin cc

Comments

comments