Etterende Xenofobie, Stemverheffing

Hoe het Belgische antidiscriminatiebureau een speelbal werd voor N-VA racisten

Afgelopen week gaf het Interfederaal Gelijkekansencentrum, het Belgische landelijke antidiscriminatiebureau, aan dat zij Zwarte Piet geen racisme vonden. Vlak daarna werd bekend dat de N-VA rechtenprofessor Matthias ‘discrimineren is een fundamentele vrijheid’ Storme hebben aangesteld als nieuwe bestuurder van dat orgaan.

Door de aanstelling van Theo Francken als staatssecretaris van Asiel en Migratie weten we in ieder geval hoe racistisch de N-VA van binnenuit is dat zo’n man zo’n belangrijke post werd gegeven. De aanstelling van Storme is eenzelfde publieke middelvinger naar iedereen die racisme in België probeert aan te pakken, gezien de geschiedenis van Storme met het landelijke antidiscriminatiebureau.

Op 26 april 2004 stapt Storme, onder lichte dwang, uit het partijbestuur van N-VA. De academicus en medeoprichter van de partij heeft een paar dagen eerder in De Morgen gezegd dat de veroordeling van het Vlaams Blok wegens racisme hem bijna moreel verplicht om op extreemrechts te stemmen. Het dossier tegen het Vlaams Blok is samengesteld door het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (nu omgedoopt tot Interfederaal Gelijkekansencentrum).

Storme vecht in die tijd een woordenoorlog uit met het centrum. Volgens de Gentse advocaat is de antidiscriminatiewetgeving een miskleun. Zijn standpunt: zodra discrimineren een misdrijf is, leven we in een dictatuur. Een discriminatieverbod voor burgers is een aanslag op de democratie. Voor toenmalig N-VA-kopman Geert Bourgeois gaat zijn extreemrechtse stemadvies te ver. Storme moet de partijraad verlaten, maar blijft wel lid. [De Morgen]

Net zoals Forum in Nederland van binnenuit werd uitgehold door een interim-manager lijkt het met deze aanstelling ook die kant op te gaan. Dat de term ‘racismebestrijding’ inmiddels uit de naam van het bureau is gehaald zegt al dat nu de N-VA aan de macht is het bureau aangepakt wordt. Hoe beter dan door een eigen mannetje op een plek van invloed te plaatsen om het anti-racisme bureau onschadelijk te maken.

Photo credit: Frau Shizzle via photopin cc

Comments

comments