Analyse, Sociaal Schadelijk Nieuws
Leave a comment

Groundhog day: Witte man normaliseert racisme van zwarte piet

We zouden de opinie redacteur van de Volkskrant, Anna van den Breemer, moeten vragen hoeveel meer stukken met titels als ‘Zwarte Piet is geen discriminatie, maar integratie‘ zij gaat laten plaatsen. Het betoog van Jan Visser kennen we eigenlijk inmiddels al uit ons hoofd en de Volkskrant lijkt hiermee redactioneel een intellectueel ogende versie van de Telegraaf. 

Stel, dat de Zwarte Piet uitgebannen wordt, dan is het logisch dat de gevoelens van de overgrote meerderheid van de Nederlanders, die geen moeite hebben met de huidige verschijningsvorm van Zwarte Piet, zich opnieuw tegen de gekleurde Nederlanders gaan keren. Immers, zij zijn dan degenen die het Zwarte-Pietenfeest onmogelijk hebben gemaakt. Je kunt dan bijvoorbeeld niet meer naar ex-Surinamers kijken zonder te denken, dat zij het zijn die het Zwarte-Pietenfeest verstoord hebben. [De Volkskrant]

Jan Visser heeft het zonder ironie onder andere over ‘ex-Surinamers’ en laat zoals velen de totaliteit van het Sinterklaasfeest afhangen van 1 onderdeel. Daarnaast geeft hij slachtoffers van racisme de schuld van wat hen wordt aangedaan en doet hij aan geschiedenisvervalsing. Met zijn stelling dat mensen die zich als zwarte piet verkleden zich vereenzelvigen met onderdrukte mensen slaat hij de plank zo mis dat je je afvraagt of er überhaupt ooit wel een plank heeft bestaan.

IS-twitterreactie-small

Als zijn laatste stelling hout sneed (sorry, kon het niet laten) waarom wordt het getoonde racisme dan genormaliseerd? De zwarte piet aanhangers keren zich tegen de door Visser erkende onderdrukte groep mensen op de meest schokkende en racistische manieren die je maar kan bedenken. Dat heeft niks met vereenzelviging te maken, maar juist met het idee dat de ‘ex-Surinamers’ niks in te brengen mogen hebben in hoe er met hen en onze gedeelde geschiedenis om wordt gegaan. Het houdt nog steeds het idee in stand dat we het over ‘ex-Surinamers’ hebben en niet gewoon over Nederlanders.

Wanneer men zich laat gelden als onderdeel van deze samenleving worden mensen nog steeds verteld dat ze er niet bij kunnen horen. De fantasie van een homogeen wit Nederland wordt aan diggelen geslagen want het is nog steeds niet begrijpbaar dat dit geen wit of zwart issue is. Ook witte Nederlanders zijn het zat om met de figuur van Zwarte Piet geconfronteerd te worden en met agressief onwetende mensen in discussie te gaan.

Een pluspunt voor de Volkskrant is dat er dit keer door de beeldredacteur geen grote zwarte piet foto bij is geplaatst. Vaker dan niet trekken beeldredacteuren alle registers open waardoor het beeld van zwarte piet alsnog als een normale verschijning wordt gepresenteerd. Waarschijnlijk voelde de beeldredacteur aan dat dit verhaal helemaal geen ondersteuning nodig had. De foto van de advocaat en oud-wethouder was al genoeg om het verhaal te begrijpen: een witte man normaliseert (weer) het racisme van zwarte piet.

Photo credit: T. Zumbiehl via Photopin cc

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *