Financiële Dictatuur, Stemverheffing
Leave a comment

VVD wil het succes van Kwaku breken

 

De VVD heeft laten weten het succes van het Kwaku festival niet te waarderen. Het Caribisch en Latijns Amerikaans festival in Amsterdam Zuidoost heeft het afgelopen jaar 150 duizend bezoekers getrokken. En uit hun voorstellen voor het festival voor volgend jaar willen ze daar flink aan rommelen. Laten we even hun persbericht over hun plannen onder handen nemen.

 

De afgelopen editie van het Zomerfestival Kwaku heeft ruim 150.000 bezoekers getrokken. Dat was meer dan de jaren daarvoor. De VVD is blij met deze belangstelling waarbij we ook zien dat nieuwe bezoekers, zoals gezinnen uit de stad, kennis maken met een traditie in ons stadsdeel. [VVD]

Je zou denken dat mensen blij zouden zijn dat het Kwaku Festival een succes was. Maar de VVD is blijer dat het niet alleen meer bezoekers waren, maar ook dat het gezinnen waren van uit de stad. Ze hebben het niet over love-dovey hipster families van vrienden die elkaar als broer en zus beschouwen. Hiermee bedoelen ze witte, vandaar de toevoeging uit de stad, twee ouder gezinnen. In de rest van het persbericht laten ze niet zien hoe ze weten dat het juist de gezinnen uit de stad waren die de bezoekers aantallen hebben doen stijgen. Hoe weten ze dat het niet toeristen waren? Of mensen uit elders in het land? Of dat mensen uit het stadsdeel gewoon vaker naar het festival gingen. Ik ben nog geen onderzoek tegengekomen waarin men het over 150.000 unieke bezoekers heeft.

 

In 2014 is het festival georganiseerd gedurende 5 weekends. Inclusief de op- en afbouwperiode is een aanzienlijk deel van het toekomstige Mandelapark, bijna 7 weken afgesloten. Het toenemend aantal bezoekers is ook voor de omgeving merkbaar. Steeds meer wijken worden afgesloten voor verkeer. [VVD]

5 weekends is inderdaad langer dan 4 weekends zoals in 2013. Maar in 2010 waren het er 6 en waren het 250.000 bezoekers. Dat was 100.000 minder dan in 2009. Waar hebben we het over als we over 150.000 bezoekers klagen? Dat is minder dan de helft van in 2009. En dat was ook nog het jaar nadat de organisatie failliet werd verklaard en alsnog doorging.

 

Grotere bezoekersstromen zijn tot laat in de avond luidruchtig aanwezig op straat. [VVD]

Wat is laat op de avond? Het festival houdt zich aan haar vergunning en wordt direct naast het politiebureau georganiseerd. Je zou denken dat de VVD vertrouwen in zou hebben dat de politiek de organisatie en luidruchtige bezoekers tot stilte kon manen als zij voor overlast zorgen. Niet dus.

 

In de toekomst is de bouw van huizen voorzien aan de randen van het Mandelapark. Dit kan een beperking betekenen voor de ontwikkeling van het festival. [VVD]

Dus het gaat eigenlijk helemaal niet over de huidige bewoners maar over de gentrification die de VVD mogelijk wil maken. Daarnaast is de komst van die woningen helemaal niet zeker. Het open veld tussen het Bijlmerparktheater en de Bijlmersporthal was ook bestemd voor woningen maar daar is helemaal niks van terecht gekomen. Het is nu braakliggend grond. Totdat er werkelijk schot in de huizenmarkt rondom het park is lijkt het gebruik van dat argument nogal raar. De VVD wil bezoekers aantrekken met een succesvol festival maar tegelijkertijd juist datgene wat ze aantrekt aanpassen zodat ze misschien ooit een huis hier gaan kopen. Maar dan kunnen ze net zo goed in Almere wonen. (No offense to Almere, maar je begrijpt wat ik bedoel.)

 

De VVD stelt voor om te onderzoeken of het Zomerfestival compacter kan plaatsvinden. Streven is een evenement van 10 aaneengesloten dagen. [VVD]

Ook hier spreekt een minachting uit naar de huidige bezoekers van het festival die in het Stadsdeel wonen. Het festival trekt zoveel bezoekers omdat het op het ritme van de bezoekers is afgestemd. Net zoals de Huishoudbeurs in de RAI is afgestemd op het feit dat de meeste bezoekers niet uit Amsterdam of de randstad komen en er met de NS is afgesproken om reiskortingsdeals te sluiten en de intercity treins op Amsterdam RAI te laten stoppen. Het plan om het 10 dagen elkaar te organiseren zal het festival alleen doen imploderen omdat het gegarandeerd is dat er te weinig mensen op af zullen komen. Het publiek dat erop afkomt komt er niet voor de programmering op het podium. Kwaku is geen North Sea Jazz of Lowlands met een budget van hier tot Lagos dat mensen dagen achter elkaar kan trekken.

 

Commissielid Anne Marttin (VVD): ‘[…] Anderzijds biedt een korter Kwaku ook kansen voor nieuwe programmering en verlaging van kosten. Daarmee hopen we het evenement toekomstbestendig te maken zodat nog vele zomers bezoekers en bewoners kunnen genieten van het Zomerfestival in het Mandelapark.’ [VVD]

En dus om terug op het punt van budget. Dus het festival moest eerst professionaliseren door de financiën beter op orde te krijgen. Dat hebben ze gedaan door onder andere entree te vragen. Nu wordt er weer over de financiën gezeurd terwijl de organisatie gewoon te boek staat als bekwaam en degelijk. Om entree mogelijk te maken heeft de organisatie het park moeten afsluiten. En nu wordt er gezeurd dat men een deel van het park niet kan bezoeken. Waarom wordt er dan niet meer geld beschikbaar gesteld zodat dat niet hoeft?

De opmerking over ‘nieuwe programmering’ komt ook heel vreemd over. De programmering is mogelijk door het budget dat beschikbaar is gesteld en waar de organisatie zich aan moet houden. Wat wordt er bedoelt met ‘nieuwe programmering’? Is dat anders dan de voornamelijk Caribische en Latijns Amerikaans bands en acts die jaar in jaar uit het festival programmeert en het publiek kan waarderen? Of bedoelen ze hiermee muzikale acts die de gezinnen uit de stad en toekomstige bewoners van de nog te bouwen huizen op de braakliggende stukken grond rondom het park kennen? Het wordt nergens vermeld en ik denk dat ze ook nooit openlijk zullen laten weten wat ze daarmee bedoelen.

Nu het festival weer een succes blijkt te zijn wil de VVD schijnbaar een inhoudelijke vinger in de pap. Jammer dat ze zich al hebben gediskwalificeerd door de naam van Anton de Kom verkeerd te schrijven.

Afbeelding: Anne Marttin

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *