Afstandelijke Handlangers, Etterende Xenofobie, Sociaal Schadelijk Nieuws
Leave a comment

Het ongelijk van Martin Sommer: FKA Twigs editie

Martin Sommer schreef in de Volkskrant van 21 september dat het verkeerd was om de hardnekkige ontkenning van racisme aan te halen in de strijd tegen racisme:

De moeilijkheid met deze denktrant is uiteraard dat je niet kunt aantonen wanneer Nederland níet racistisch zou zijn. En dat terwijl daarvoor een hard criterium bestaat, gehanteerd door een echte wetenschap: de demografie. Dat criterium luidt: trouwen mensen van verschillende herkomst en kleur met elkaar? De laatste CBS-cijfers leren dat een klein kwart van de allochtonen trouwt met een oorspronkelijke Nederlander. Dat is internationaal gezien hoog. [Volkskrant]

Er is zoveel mis met dat fragment, en eigenlijk het hele stuk van Sommer, dat ik niet wist waar ik moest beginnen en het maar liet liggen. Want wat Sommer hier eigenlijk zegt is hoe meer gemixte kinderen er zijn hoe minder racistisch Nederland wordt. Europese Nederlanders worden volgens hem minder racistisch als zij de mogelijkheid hebben om andere Europese of Caribische, Latijns Amerikaanse, Afrikaanse of Aziatische Nederlanders te kunnen neuken. Dat er meer mensen zijn die misschien racistische bejegend kunnen worden betekent niet dat er daardoor ook minder racistische voorvallen zullen zijn. Een minieme verandering in de demografie van de Randstad noemen als oorzaak van omslag in racistische attitudes van Nederlandse instellingen is ronduit infantiel en belachelijk. Dat een kwart van een tiende van de bevolking met een Europese Nederlander trouwt betekent helemaal niet dat er minder racisme voorkomt in Nederland.

Dat er meer mensen zijn die misschien racistische bejegend kunnen worden betekent niet dat er daardoor ook minder racistische voorvallen zullen zijn.

Het is eugenics in een mooie verpakking. Eugenics is de leer dat je de beste mens kan creeren door goede en slechte eigenschappen door genetica of geboortebeperking aanbrengt of verwijdert. Door deze gedachtegang worden bijvoorbeeld Roma vrouwen onvrijwillig gesteriliseerd in sommige landen. Het probleem wordt al verwoord door te zeggen dat Europese Nederlanders met groepen moeten kunnen neuken voordat ze die groepen voor gelijkwaardige mensen aanzien. En zelfs wanneer ze als seksueel speeltje worden gezien zijn ze nog niet gelijkwaardig. Ze moeten ook de houdingen en gedachtepatronen van de Europese Nederlander overnemen. Dat wordt hier namelijk verondersteld. Sommer heeft duidelijk geen weet van hoe Nederland aan Indische mensen is gekomen. Nederlanders die kinderen met Indonesiërs kregen heeft in Indonesië, of Nederland, helemaal niet geleidt tot een vermindering van het racisme toen het nog Nederlands-Indië heette. Ik zou zelfs durven beweren dat het versterkt werd met een nieuwe laag mensen.

Dat Sommer ook nog steeds een imaginaire vete aan het uitvechten is met Philomena Essed, een van de meest respecteerde wetenschappers die Nederland ooit heeft geproduceerd, is bizar. De impact en betekenis van haar boek Alledaags racisme zit hem kennelijk nog steeds dwars. Dat het boek inmiddels internationaal een hoeksteen is geworden in wetenschappelijk onderzoek naar racisme heeft hij dus niet door. Nog steeds wil men liever geloven dat ze is weggehoond in plaats van dat zij gekozen heeft voor een betere baan buiten de grenzen. Sommer wil haar neerzetten als verliezer die hij nog een trap na geeft terwijl ze duidelijk de winnaar is, als je in die kinderachtige termen wil praten, met twee publicaties en een rol in de College voor de Rechten van de Mens, een orgaan dat hem duidelijk de stuipen op het lijf jaagt.

Men wil liever geloven dat Philomena Essed is weggehoond in plaats van dat zij voor een betere baan koos buiten de grenzen. Zij is de duidelijke winnaar.

Maar zoals ik zei wilde ik hier helemaal niet op ingaan. Soms heb je gewoon genoeg van mensen die intelligent lijken en vervolgens de raarste en naarste dingen uitkramen. Sommer is daar het zoveelste voorbeeld van in Nederland. Een politiek commentator die meent ook wat over racisme te kunnen zeggen zonder daadwerkelijk de punten in acht te hebben genomen. Hij linkt in het artikels zelfs naar een artikel van trendwatcher Adjiedj ‘klaagnegers moeten hun bek houden‘ Bakas op de site van Johsua Livestro, die eerder ook al een belachelijk artikel tegen de College voor de Rechten van de Mens publiceerde. Er is zoveel mis met de rest van Sommers artikel dat je gewoon moet concluderen dat de Volkskrant dit als clickbait heeft geplaatst. Dat het door The Post Online bejubeld werd ontvangen en traffic vanuit hen heeft gegenereerd is waarschijnlijk de Volkskrant niet ontgaan.

Want het is heel duidelijk dat de Volkskrant weet dat Sommer het op onder andere het punt rondom interraciale relaties het gewoon aan het verkeerde eind heeft. Kijk maar naar wat er de afgelopen week is gebeurt op twitter rondom de bekendmaking dat muzikant FKA twigs nu een relatie heeft met acteur Robert Pattinson:

On her Twitter on Sunday, the singer posted two tweets commenting about the horrifying racist insults lobbed at her recently. […] Some of the Twitter accounts sending the tweets are racist “fans” of Pattinson’s and some are just racists who don’t seem to be fans of much anything in particular other than being racist. There are a lot of racist tweets also apparently coming from die-hard fans (or trolls pretending to be die-hard fans for the LULZ) of Kristen Stewart, Pattinson’s ex and Twilight co-star. [Jezebel]

Zij wordt onder andere uitgemaakt voor ‘monkey’, ‘nigga’, ‘ugly’ en ga zo maar door. De racisten bewijzen op zoveel mogelijke manieren het ongelijk van Martin Sommer. Laten we hopen dat de Volkskrant dit soort inhoudsloze en oppervlakkige clickbait artikelen achterwege laat de komende periode. Met dit soort kleinzerige reacties komen we nergens en we zullen zoveel mogelijk content nodig hebben waar mensen wat aan hebben om nader tot elkaar te komen.

Photo credit: mr.push via Photopin cc

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *