Ambtelijke Dwaling, Column, Financiële Dictatuur
Leave a comment

Maarten van Hinte: Faillisementsaanvraag van MC Theater is zonder inhoudelijke afweging

Maarten van Hinten, regisseur en voormalig lid van het artistiek team van MC Theater,  heeft een statement op Facebook geplaatst over het omvallen van het theater.

Beste mensen, vrienden, people:

Dit: zaterdag deelde interim directeur Eelkman Rooda aan het personeel mede dat faillissement werd aangevraagd van de stichting MC, waar een week eerder nog geen sprake van was.

Dit: het onafhankelijk ongesubsidieerde podium dat op eigen kracht doorging toen 3 jaar geleden de subsidie voor het productiehuis werd geschrapt gaat waarschijnlijk de deuren moeten sluiten, nadat meerdere instellingen met een diversiteits missie al zijn weggesaneerd en/of opgedoekt. Na de verzelfstandiging is de koers van MC noodgedwongen steeds zakelijker geworden. De productietaken zijn toen afgestoten, het artistiek personeel -waaronder ikzelf – is grotendeels ontslagen. Onder het motto ‘het zal allemaal wel, maar als er niet genoeg pegels in het laatje komen is het over en uit’ is de missie op de achterbank gezet. Het heeft niet veel opgeleverd, en nu is het kennelijk klaar. Einde verhaal? Nee.

Wat is het bestaansrecht van MC? Waar moet het om gaan? Niet om ondernemerschap en niet om geld, maar om mensen.

Muziek mensen, theater mensen, dans mensen, kijk mensen, praat mensen, maak mensen. In het publiek, op de dansvloer, aan tafel, voor én achter de schermen. Mensen.

Het moet gaan om geschiedenis. Om de legacy van een aantal zwarte theatermakers en cultuurdragers die vochten om erkenning, om gezien en gehoord te worden als mens door en voor andere mensen, en die daarmee de hele samenleving blijvend hebben veranderd.

Het moet gaan om de toekomst. Om dat andere platform waar andere dingen vanzelfsprekend zijn. Met andere bronnen. Amsterdam heeft dat juist nu nodig, want het zijn ook haar bronnen. Een ander platform waar andere dingen mogelijk zijn en andere stemmen gehoord en gevierd kunnen worden, uit binnen en buitenland.

Dat platform is er. Daar is de afgelopen jaren tegen de klippen op keihard aan gewerkt in tijden van crisis en tegenslag door een zeer bevlogen team van medewerkers, freelancers, stagiaires en vrijwilligers. Het is een lokaal platform, het is en internationaal platform, het is in korte tijd een van de meest markante podia van theater, muziek en club cultuur van het nieuwe Amsterdam geworden.

De beslissing om een faillissement aan te vragen heeft buiten het inhoudelijk en artistiek programmeurs-team plaatsgevonden, inhoudelijke afwegingen hebben daarbij geen rol gespeeld. Het is gezien de recente ontwikkelingen binnen de zakelijke directie en bestuur van MC een logische stap.

Maar is dit de juiste logica? Ik vind van niet. Het kan en moet anders.

Maarten van Hinte

 

Vanavond kan je nog het theaterstuk Push en na afloop doorpaten over wat de volgende stappen kunnen zijn. Wees erbij als je kan en support.

Foto: MC Theater

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *