Afstandelijke Handlangers, White saviour industrial complex
Leave a comment

3 artikelen over de gebreken in Emma Watson’s VN speech

De Britse actrice Emma Watson heeft een speech gehouden over vrouwenrechten bij de VN. Zij is nu een ambassadeur van de organisatie en met haar wil de organisatie vrouwenrechten verder op de kaart zetten. De Harry Potter actrice zorgt er nou eenmaal voor dat meer journalisten en meer mensen aandacht geven aan bepaalde onderwerpen. Er waren echter wat issues met haar speech en de gevolgen daarvan. Hieronder 3 artikelen over de speech.

1. Why I’m Not Really Here For Emma Watson’s Feminism Speech At The UN

De Amerikaanse schrijver Mia McKenzie schreef het volgende over de manier waarop mannen aangesproken worden door de nieuwe campagne HeforShe:

Saying that men don’t have the benefit of equality creates a false narrative that we’re all hurt in the same ways and at the same degrees by the evils of gender inequality, and that no one’s really benefiting, and that’s simply not true. Emma Watson being sexualized by the media at 14 years old isn’t the same as her male friends not being so comfortable expressing their feelings. It’s a false equivalency. The ways that gender inequality is bad for men and boys are very, very different from the ways it’s bad for women and girls. Namely, it oppresses and abuses women and girls in nearly every facet of life.

En het gaat dieper in op de manier waarop mannen aangesproken worden door na te denken over de vrouwen in hun leven. Dus een vrouw is alleen belangrijk omdat ze een familielid is en niet omdat ze überhaupt een mens is? Lees de rest van het stuk op Black Girl Dangerous.

 

2. Why I’m Not Praising Emma Watson’s speech…

De Britse politicologie student Shaki Obadina was het op een aantal cruciale punten niet met Watson eens waaronder ook de bron van de campagne, het Westen:

Let us all remember that this speech and the HeForShe campaign is for the United Nations. The UN (like IMF and WTO)  promote the strong fundamental idea that the West is civilised and any country that is not Western is deemed as uncivilised, savage and barbaric. These racist and imperialistic stereotypes of the Global South is inherently linked with the idea that people of colour in the Global South need to be saved and most importantly saved by white Westerns. The white saviour complex allows white Westerners to get away with not taking responsibility for the fact colonialism is the main reason why the Global South is suffering.  Emma Watson’s speech and campaign does not acknowledge the fact it is capitalism and neo liberal policies that has constantly harmed women of colour in the Global South rather than benefited them.

In het stuk geeft ze aan dat Watson’s speech totaal niet intersectioneel vrouwenonderdrukking aanpakt. Dat feministes gezien worden als mannenhaters komt uit een lesbofobia en niet uit het feit dat er geen plek voor hen is.  Lees de rest van het stuk op Black Feminist Killjoy.

3. Emma Watson nude photo leak outed as viral marketing hoax

Zing Tsjeng schrijft op Dazed & Confused niet zozeer over een probleem met Watson’s speech als wel hoe men er mee is omgegaan. Na de speech werd er op Reddit een dreigement geplaatst om naaktfoto’s van Watson te verspreiden als vergelding voor haar campagne, zogenaamd vanuit 4Chan. Na wat onderzoek is men er achter is gekomen dat het dreigement om naaktfoto’s van Watson te verspreiden een hoax was een viral marketing bedrijf:

As you probably figured out, Rantic’s ultimate goal isn’t to get 4chan shut down. As one Reddit user puts it: “They troll people. Make it popular. Collect ad money. They’re trolls with huge bags of money.”

As people have already started to point out, Rantic has also completely derailed Emma Watson’s message, which was meant to promote the HeForShe United Nations campaign for gender equality.

Ook hier dus wordt er gewezen op hoe de reactie op de campagne men verwijderd van de issues waar vrouwen mee te maken krijgen. Een krant presteerde het zelfs om niks over de inhoud van Watson’s speech te schrijven maar juist haar kleding te bespreken. Lees de rest van het stuk op Dazed Digital.
Foto: UN Women Gallery via Photopin cc

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *