Actieve Emancipatie
Leave a comment

Ik stap uit het Amsterdams Sinterklaas overleg

Deze week zal het duidelijk worden wat de burgemeester zal doen omtrent de uitspraak van de rechter over de vergunning van de intocht in de stad.* Het is voor mij niet meer relevant of de burgemeester in hoger beroep gaat of niet. Tijdens de gesprekken die ik en anderen met hem over de intocht hebben gevoerd, heeft hij genoeg informatie gekregen waarmee hij zijn afweging kan maken. Mijn doel tijdens die gesprekken was niet om te onderhandelen voor afzwakking van het racisme verpakt in de figuur zwarte piet. Eenmaal erkend, kan je racisme niet afzwakken. Ik bedank dan ook voor verdere gesloten-deur-gesprekken met de burgemeester, de intocht organisatie en andere belanghebbenden.

* In 2012 begon de burgemeester met het faciliteren van gesprekken tussen verschillende partijen. In september 2013 werden er 21 bezwaarschriften tegen de vergunning voor de intocht in de stad ingediend. In oktober 2013 wees de burgemeester de bezwaarschriften af en in juli 2014 moest hij van de rechter die beslissing herzien.

Na de rechterlijke uitspraak, en de reacties daarop, is het duidelijker dan ooit dat de uitvoerende partijen dit jaar nog doortastende veranderingen moeten doorvoeren. Men heeft lang genoeg gewacht op de mogelijkheid die de uitvoerende partijen nu door de rechter is geboden om een frisse intocht te organiseren. Het is nu tijd dat de uitvoerende partijen van onze nationale gewoonte zelfverzekerd daad bij woord voegen. Een feest voor iedereen is een feest zonder een vlekje racisme.

Toen de hoofdstad in 1934 de eerste jaarlijkse intocht organiseerde en van 1952 tot en met 1959 de eerste landelijke intochten organiseerde was het een trendsetter. De intocht in de hoofdstad heeft zich ook weten te vernieuwen na de periode dat het door de Nazi’s en hun sympathisanten werd georganiseerd. Ik ben ervan overtuigd dat het nieuwe bestuur van de intocht organisatie ook nu een nieuw hoofdstuk kan toevoegen aan haar rijke geschiedenis.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *