Etterende Xenofobie, Intieme Uitsluiting, Koloniale Kerfstok
Leave a comment

Pierre van Hooijdonk fans noemen Nederlands elftal spelers Zwarte Pieten

spelers+zwartepiet

Pierre van Hooijdonk noemde na de wedstrijd van Nederland en Costa Rica een zwarte man in het stadium Zwarte Piet. Toen Tom Egbers eenmaal doorhad wat hij bedoelde vond hij het ongepast en stapte er behendig omheen. Zelfs Youri Mulder, wiens vader voor Sinterklaas speelde tijdens DWDD, keek alsof hij zich afvroeg wat er in het met een grote afro bedekte hoofd van Van Hooijdonk allemaal afspeelde. Na het voorval speelde hij de vermoorde onschuld door te verwijzen naar zijn eigen huidskleur als reden waarom hij geen racistische opmerking kon maken.

Maar zo’n opmerking maken na de week die we in Nederland hebben gehad getuigde niet alleen van slechte timing maar ook van iemand die het publiekelijk moeilijk had met de veranderingen waar we nu nationaal door heen gaan. ‘Fans’ van het Nederlands elftal zagen in hem echter ook iemand die hen een vrijbrief gaf om een aantal spelers van het Nederlands elftal ook slachtoffers te laten zijn van zijn type ‘humor’. Zal Van Hooijdonk zich vanavond distantiëren van deze racisten op Facebook? Zal hij inzien dat het niet grappig is om iemand voor Zwarte Piet uit te maken? Zal hij begrijpen waarom Tom Egbers en Youri Mulder niet met hem meegingen? Ik vestig inmiddels wat minder vertrouwen in het zelfcorrigerend vermogen van Nederlanders, maar hoop het wel. Dan blijven we na de winst van vanavond niet weer met een nare bijsmaak zitten.

 

[H/T Jiggy Dje]

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *