Afstandelijke Handlangers, Etterende Xenofobie
Leave a comment

Burgemeester Hellevoetsluis schrijft blog ‘Sinterklaas en de Zeurpieten’ en VNG blijft stil

 

Ik heb goed naar de argumenten geluisterd. Ik roep niet zo snel “Het is altijd zo geweest, het gaat goed zo”. Maar in al die jaren dat ik het Sinterklaasfeest vier, heb ik nog nooit iets van discriminatie of de schijn ervan gemerkt. En laat ik nou 30 jaar geleden, op jonge leeftijd, begonnen zijn als hulp-Sinterklaas op scholen. Ook heb ik zo’n 25 jaar lang bij een bedrijf in de Botlek Zwarte Piet gespeeld.

Gelukkig zijn er nu veel mensen die opkomen voor het traditionele Sinterklaasfeest. Niks Witte of Paarse Pieten, gewoon Zwarte Pieten. Niks domme compromissen. Laat de kinderen vooral een klein beetje griezelen van die stoere, stoute, domme, slimme en lieve Zwarte Piet die voor ieder kind een aardig woord en wat pepernoten heeft. Laat Sinterklaas vooral geholpen worden door een leger Zwarte Pieten, dat hij meeneemt uit Spanje. [Hellevoetsluis]

 

Na de uitspraak van de rechter afgelopen week heeft een witte Nederlandse man van middelbare leeftijd zich uitgesproken met een behoorlijk heftig stuk. Eerst de verkondiging van moedwillig onwetendheid rondom racisme. Daarna de presentatie van de eigen ervaringen als een graadmeter, terwijl in veel gevallen je dan juist niet als objectief bestempeld zou worden. Gevolgd door zo’n beetje alle stereotypen waardoor men een 1-dimensionale en vertekend beeld krijgt over zwarte mensen kan krijgen. Hij bevestigt de dehumanisatie verpakt in de figuur terwijl hij dat tegelijkertijd ook ontkend. De ironie.

Het verschil tussen deze man en de doorsnee Pietitie vind-ik-leuker is dat deze woorden afkomstig zijn van Erik van Heijningen, de waarnemende burgemeester van Hellevoetsluis. Dit is ook niet op een of ander persoonlijk blog ergens verscholen op het web geplaatst. Nee. Dit staat pontificaal op website van de gemeente en draagt de titel Sinterklaas en de Zeurpieten. Je zou denken dat de marketing afdeling van de gemeente hier toch wel een stokje voor had moeten steken.

Naast dit incident was er een ophef over een stuk van De Speld. Die hadden geschreven dat de Vereniging van Gemeentes (VNG) zich hadden uitgesproken voor een Dutchbat-Piet en een Politionele Piet. Het Landelijke Platform Slavernijmonument sprak hen hierop aan en ook Annabel ‘dobbernegers’ Nanniga moest er op haar bekende rabiate racistische toon op GeenStijl ook wat van zeggen.

Terwijl burgemeesters over zich heen buitelen om zich of uit de voeten te maken en er niet op te reageren tot na het zomerreces, zoals in Amersfoort, of te verzetten tegen het idee dat de figuur uit het publieke ruimte gehaald moet worden, zoals in Amsterdam, of zich er nadrukkelijk voor uit te spreken zoals dus in Hellevoetsluis, blijft de Vereniging van Gemeentes opvallend stil. Zelfs nadat De Speld, en indirect de Volkskrant waar De Speld stukken publiceert, de vereniging voor laf heeft uitgemaakt.

Als er een moment is waarop er over gemeente en provincie grenzen heen wat aangepakt moet worden is dit het wel. Waarom laten ze niks van zich horen? Wordt niks doen nu eigenlijk ontmaskert als de ultieme uiting van institutioneel racisme? Het moment dat ze hun leden geen houvast geven hoe ze hiermee moeten omgaan geven de vereniging aan dat ze racisme niet willen bestrijden. Dat houdt dan in dat ze door niks te doen met de uitsprak van de rechter racisme in stand houden.

Toevallig organiseert de VNG op 11 september een bijeenkomst genaamd In actie met burgers!. Volgens ons een uitgelezen kans voor hen om een officieel standpunt te formuleren over de Zwarte Piet kwestie en racismebestrijding in het algemeen. De bijeenkomst wordt toevalligerwijs ook georganiseerd in Gouda.  Voor wie het nog niet weet is dat ook de stad waar dit jaar de nationale Sinterklaas intocht zal plaatsvinden op 15 november. Een nog betere plek en gelegenheid om dit te bespreken is er niet.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *