Koloniale Kerfstok
Leave a comment

Arubaanse minister president Mike Eman gaat weer eten

De minister president botste hard met minister Plasterk van Nederland die de gouverneur de opdracht gaf om de landsbegroting niet te ondertekenen. Plasterk vond dat het begrotingstekort van Aurba maar opliep zonder dat ze lieten zien daar wat aan te doen. En hier komt dus de gekke politieke constructie van het Nederlands Rijk weer om de hoek kijken. Een minister van 1 land binnen het Koninkrijk kan een minister president van een ander land binnen het koninkrijk een halt toe roepen alleen maar omdat die Nederlands is en de ander Arubaans. Hier hangt een neo-koloniaal luchtje aan.

De premier, die arm in arm met gouverneur Refunjol uit zijn kabinet was gelopen, zei in een felle toespraak dat ‘het de moeite waard was om dit risico te lopen’. De premier zei ‘een belangrijke les’ te hebben geleerd, namelijk dat hij misschien te zeker was van Aruba’s band met Nederland. . “Ik was er altijd van overtuigd dat het Koninkrijk ons de kansen bood op een betere toekomst. Wat dat betreft ben ik niet van mening veranderd.” Het verschil zit hem volgens Eman echter in de verschillende partijen die in Nederland periodiek aan de macht komen. “Er zijn regeringen die wel respect hebben voor ons, onze geschiedenis en autonomie. Maar er zijn ook regeringen die dat niet hebben. Dan is het geen kwestie van relaties verbreken maar wel om voorzichtig te zijn en wat van ons is te beschermen.” Eman deed ook blijk van zijn ongenoegen over het feit dat de benoeming van AVP-coryfee Mito Croes in de Raad van State werd aangehouden. [NTR Caribisch Netwerk]

 Foto: Antoni Gario

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *