Stemverheffing
Leave a comment

D66 pleegt politieke zelfmoord met coalitie in Amsterdam

medium_13259633264

D66 heeft het landelijk en in Amsterdam heel goed gedaan met het winnen van de gemeenteraadsverkiezingen.  Het is nu de vraag of deze partij met de VVD en de SP ook goed kan regeren in de hoofdstad. Voor het vormen van de nieuwe coalitie in Amsterdam was niet de inhoud van hun politieke standpunten maar de samenstelling van partijen in de coalitie leidend. Hier moeten we bij stilstaan, want heeft de Amsterdamse kiezer voor de inhoud of voor de vorm gekozen?

Foto: CharlesFred

Met de nieuwe coalitie is het wel duidelijk  dat er een nieuwe wind in de hoofdstad waait, alleen heeft deze geen richting. Jan Patternotte van D66 wilden coute que coute en coalitie zonder de PvdA vormen. Het resultaat is dat ze nu in een coalitie zijn beland met twee aartsvijanden aan beide kanten van het links rechts spectrum. Het lijkt alsof D66 hiermee politieke zelfmoord heeft gepleegd.

Om het hoofd boven water te houden zal D66 zich geregeld naar het midden moeten schuiven tussen de VVD en de SP. Dit wordt lastig, omdat D66 in de hoofdstad naar de rechterkant van het spectrum neigt. Er gaat een situatie ontstaan waar D66 niet bezig is met haar eigen punten en visie. Het zal voornamelijk gaan over overleven en het behoudt van haar plek op het pluche.

 

Twee rechtse partijen ten opzichte van een linkse partij, twee onervaren partijen ten opzichte van een ervaren partij.  Is dit een ideale situatie?

 

Twee rechtse partijen ten opzichte van een linkse partij, twee onervaren partijen ten opzichte van een ervaren partij.  Is dit een ideale situatie? Voor een sterk en ervaren links blok in de oppositie in iedere geval wel. Een ideologisch verscheurde coalitie zal flink en vaak botsen waar Groenlinks en PvdA van mee kan scoren. De leider van D66 is in de kranten amateuristisch genoemd en dit is voor het eerst dat de SP in de hoofdstad gaat besturen.

Voor rechts Amsterdam is het uiteraard een feest te noemen, zou je denken, want voor het eerst sinds de Tweede-Wereldoorlog zit de PvdA niet in het Amsterdamse bestuur. Moet de rechtse Amsterdamse kiezer blij zijn dat de PvdA structureel buiten de college onderhandelingen gehouden werd? De inhoud van het akkoord laat namelijk zien dat juist de linkse SP enorme winst heeft geboekt ten opzichte van haar twee rechtse coalitiegenoten in vertalen van haar standpunten in beleid.

De presentatie van het akkoord vond opmerkelijk genoeg niet plaats in het stadhuis maar op de Open Schoolgemeenschappen Bijlmer. Dit is uiteraard een bewuste symbolische zet voor een akkoord met als titel ‘Amsterdam is van iedereen’. Wil de nieuwe coalitie hiermee laten zien dat bewoners bij de Amsterdamse Bjjlmer ook er bij horen? Wellicht staan de bewonders van de Bijlmer te juichen met de nieuwe coalitie omdat er partijen zijn die hun belangen misschien beter zullen behartigen dan de PvdA. De tijd zal het leren.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *