State of Debate
Leave a comment

De Rode Hoed is op zoek naar iemand die ze een ‘neger’ mogen noemen

 

Debatcemtrum De Rode Hoed gaat een debat organiseren over onder twintigers over hoe men over seksualiteit en culturele verschillen denkt. De titel van het evenement: Twintig over Twintig. Mag ik je neger noemen?

 

Allochtoon, homo, lesbienne, transgender. Gaan twintigers beter/anders om met culturele en seksuele verschillen? Leidt de winst van Conchita Wurst tot homoacceptatie? Of is er sprake van schijntolerantie? En wat is integratie eigenlijk?

Op dinsdag 27 mei gaat een panel twintigers en een zaal geïnteresseerden onder leiding van Arie Boomsma, in debat over culturele en seksuele verschillen.

 

Dus wie uit de groep twingtigers zal de vraag uit de titel kunnen beantwoorden?

 

Met in het panel: Mano Bouzamour (schrijver), Lisanne Matthijsen (redacteur), Tjeerd Posthuma (schrijver), Ilias Zian (museoloog en cultureel adviseur), Souraya Kichouhi (student), Simone van Saarloos (o.v.), Steffy Roos Du Maine (schrijver), Aldert Bergstra (Propria Cures), Aouatif Tawfik (arabist), Yuki Kempees (schrijver) en Puja Kumar (student), Thom van Woerkom (D66 A’dam Oost) en Alaeddine Touhami (vereniging AISA).

 

Geen een. Toen Trouw journalist Seada Nourhussen niet alleen aanstoot nam tegen het woord ‘neger’ in de titel maar dat er überhaupt geen donker persoon in het panel zat kreeg ze het volgende te horen.

 


Het zal ze waarschijnlijk nog lukken ook. Een Afro-Nederlander vinden die hen wederom gaat uitleggen waarom het woord neger niet kan. Doordat we nu zo snakken naar deelname aan debatten en aan het publieke discourse laten velen zich voor van alles en nog wat lenen. Zelfs wanneer De Telegraaf, GeenStijl of PowNed aandacht voor je hebben happen teveel mensen en krijgen ze de content waarmee ze hun zakken vullen.

Ik schreef een paar zinnen terug wederom. Op 8 november 2011 heb ik tijdens het debat over de NTR serie De Slavernij in de Rode Hoed de oorsprong en gebruik van het woord ‘neger’ al uitgelegd. Op het laatste moment mocht ik wat entertainment toevoegen aan het programma via redacteur Lyangelo Vasquez. Maar omdat mijn boodschap niet echt in goede aarde viel ben ik zelfs uit het videoverslag over dat debat geknipt. Hopelijk letten men nu wel op en kunnen mensen hun obsessie met het woord ‘neger’ laten varen.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *