Roze Strijd
comment 1

Burgmeester Van Zanen toont dat Utrecht nog lang niet is bevrijd van homofobie en seksisme

medium_9436789561

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft spijt van zijn woorden aan het adres van de lesbische politicoloog en columnist Monique Samuel.

Zij eiste dinsdag excuses van Van Zanen vanwege een opmerking op het Bevrijdingsfestival. Tijdens een discussie liet Samuel vallen dat zij lesbisch is waarop Van Zanen reageerde met de woorden ‘wat zonde, wat zonde’.

Samuel vroeg naar eigen zeggen aandacht voor het incident om ‘het chronische probleem van mannen die denken grappig te zijn en lesbiennes te kunnen bekeren’ aan te kaarten. [RTV Utrecht]

Foto: harry_nl

Weer een burgemeester die de fout in gaat als het gaat om de bescherming van een groep mensen tegen vastgeroeste gedachtes over de samenleving. Samuel vond het seksisme, maar dit is eigenlijk gewoon homofobie verpakt met seksisme. En dat tijdens een discussie over seksueel geweld tijdens het Bevrijdingsfestival. Zo zie je maar weer hoe beperkt we hier in Nederland vrijheid opvatten. 

Nee, Samuel heeft niet de vrijheid om niet onderworpen te worden aan heteroseksuele groepsdwang. Nee, Samuel heeft niet de vrijheid om als lesbienne aandacht te geven aan haar uiterlijk en zo haar eigen invulling te geven aan een deel van haar identiteit. Nee, Samuel heeft niet de vrijheid om haar ervaringen als lesbienne in te zetten zonder dat er kanttekeningen worden geplaatst bij de legitimiteit daarvan. Nee, Samuel heeft niet de vrijheid om een excuses te krijgen voordat het een PR ramp werd voor de kersverse burgemeester.

We hebben te maken met een land waarin bestuurders autoritaire gedachtegangen presenteren als bevrijding en humor. Hier moet je om kunnen lachen, toch?

 

Comments

comments

1 Comment

  1. Pingback: VVD-burgemeester Utrecht hoopt dat lesbienne zich bekeert | Krapuul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *