Creatief Inzicht
Leave a comment

Zwarte hoofdrollen in Nederlandse films zijn zeldzamer dan in Nederlandse kinderseries en kinderfilms

home

In the book, Tip is biracial, half-black and half-white Italian-American. We don’t yet know if this is true in the film, though it would seem unlikely to have been changed. Rihanna will be providing the voice of Tip, alongside Jim Parsons as Oh, the alien Boov that you see by her side above.

Rex’s book is very much about colonialism, with every detail being a pretty much on-target metaphor. It’s suitably unsubtle that this is the story of aliens arriving in America, but even Rex’s decision to start the story in Philadelphia and then send the characters off to Florida is resonant. It seems that Dreamworks might not only be making an animated film that features the variety of ethnic and racial representations that audiences have been crying out for, they might well be making a film that’s actually, and fearlessly, about race in America. Wouldn’t that be something? [Film Divider]

Naar aanleiding van Home, de eerste 3D animatiefilm met een hoofdrol voor een zwarte personage, vertolkt door Rihanna, stelde ik de vraag op Facebook wat de laatste Nederlandse tv serie of film met een zwarte persoon in de hoofdrol was. En ik kreeg behoorlijk wat antwoorden.

In 2013 hadden we Tula en Hoe duur was de suiker, maar in beide ging het eigenlijk niet over zwarte mensen vreemd genoeg. Tula was een film over de opstand op Curaçao in 1895 en de ander over zussen waarvan een een tot slaaf gemaakte was en haar witte zus bediende. De discussie over Tula ging uiteindelijk over de gebruikte historische bronnen over de opstand door de maker en niet over de verrijking van de filmindustrie van Curaçao of Nederland. En ook al was Hoe duur was de suiker geschreven door Cynthia McLeod, een zwarte Surinaamse schrijfster, was het een soap achtige tafereel over een verwende witte vrouw ten tijde van de slavernij in Suriname. Beide met zwarte hoofdrollen, maar ze waren niet echt een verbreding waren van de rollen die zwarte acteurs kunnen spelen kan je bevragen. Yootha Wong-Loi-Sing begon in 2012 bij BNN met acteren, maar ik ken haar ook als zangeres.

caboIn 2012 kwamen zowel Cabo als Alleen Maar Nette mensen uit. De een een korte film van Ivan Barbossa waarin de leefwereld van een Kaapverdiaanse medicijnen student, gespeeld door Tarikh Janssen, in Rotterdam werd tentoongesteld en de ander de verfilming van het beruchte boek van Robert Vuijsje over een Joodse man met jungle fever die naar de Bijlmer gaat om zijn gram te halen. Het verschil tussen de beide films kan niet groter zijn in hoe ze zwarte personages als mensen en niet karikaturen neerzetten, maar ze hebben allebei zwarte hoofdpersonen. Immanuel Grives speelt tegenwoordig in Celblok H op SBS 6 en Janssen is afgestudeerd aan de Toneelacademie van Maastricht en geregeld te zien op het toneel.

De Tweede  Wereld oorlog film Sonny Boy en de kinderfilm Mijn opa de bankrover kwamen allebei in 2011 uit. In Sonny Boy speelt Sergio Hasselbaink. Hasselbaink kreeg zijn grote break toen hij op straat werd gescout voor een rol in een uitvaartmaatschappij reclame. In de reclame zien we Hasselbaink in een platenzaak op zoek naar een nummer. Hierna speelde hij ook een rol in In Ongenade van Toneelgroep Amsterdam. Mijn opa de bankrover gaat over het meisje Grace gespeeld door Zoë van der Kust dat haar Surinaamse vader wil opzoeken omdat de rest van haar familie haar niks over hem willen vertellen. Met haar Nederlandse opa beleeft ze een avontuur om hem op te zoeken. Een film die een aantal mensen meerdere keren in de bioscoop hebben gezien. Zoë van der Kust is inmiddels aangenomen voor theaterdocent volgend studiejaar.

Twee andere producties voor kinderen die genoemd werden waren de film Kikkerdril uit 2009 en de serie Abi uit 2008. Abi gaat over het meisje Abigail die in de Bijlmer woont en daar gedurende twee seizoenen allemaal avonturen beleeft. De serie werd nadrukkelijk als een multiculturele kinderkleuterserie genoemd door de KRO. Het was de vierde kinder dramaserie die ze sinds 2000 hadden gemaakt. In Kikkerdril speelt Whitney Frankel een meisje dat een dierenverpleger wil die een jongetje ontmoet die onderweg is om een kikkerdril voor zijn zieke broer te vinden. Whitney Frankel kreeg hierna ook rollen in Mees Kees en Mees Kees op kamp, de vervolgfilms van de makers van Kikkerdril.

In de discussie op Facebook kwam ook de acteur Mike Libanon naar voren. Ook een van mijn favoriete acteurs in Nederland die in 2005 op Talba de serie Parels & Zwijnen over twee prive detectives maakte. In 2007 dook RTL in het archief van de experimentele zender van John de Mol die toen al van de buis af was en bracht de serie kortstondig terug. Ook de serie Van Speijk waar Quintis Ristie, bekend van Raymann is laat, een rol in speelde werd teruggebracht. Hij had weliswaar geen hoofdrol, maar speelde wel een belangrijke rol als de agent die de andere agenten instrueerden voordat ze de deur uitgingen. In de serie speelde ook theatermaker Joy Wielkens. Nu zijn Libanon en Wielkens ook te zien in de show Fashion Planet van Net 5.

De discussie is nog gaande op mijn Facebook pagina dus join the conversation.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *