Stemverheffing
Leave a comment

Wilders doet alleen mee in 2 van de 380 gemeenten, waarom al die aandacht?

Het is een vraag die me al een paar dagen bezig houdt. Er zijn 378 gemeente waar de PVV niet aan meedoet en alsnog weet Wilders de nationale aandacht te trekken. Naast al het andere – gefaalde filmmaker, gefaalde schrijver, gefaalde politiek leider – is Wilders wanneer je naar de resultaten van zijn daden kijkt een racistische troll die eigenlijk alleen floreert wanneer hij zijn politieke tegenstanders zo frustreert dat ze fouten gaan maken.

Fouad Sidali’s tweet dat Wilders dezelfde wensen heeft voor etnische zuivering als Hitler had was geen fout, dat de PvdA hem vervolgens maande om het terug te trekken was dat wel. Die fout was ingezet door de wetenschap dat de PvdA Den Haag al heeft aangegeven een college met de PVV niet uit te sluiten. Het moment dat je partijbestuurslid zich zo uitlaat over de partij waarmee je misschien zaken gaat doen komt dat niet over als een stabiele toekomst waardoor stemmers afgeschrikt zouden kunnen worden. Het probleem is echter dat je stemmers niet aan je kant krijgt door aardig te zijn tegen Wilders maar door naar de uitingen van hun wezenlijke problemen, en vaak ook gezanik over aflopende voorrechten, te luisteren. Dan is het de taak van politici om duurzame oplossingen te presenteren en mensen niet naar de mond te praten om ze op je te laten stemmen.

Het probleem in de stad Den Haag is niet dat men niet doorheeft hoe je mensen verteld dat hun monoculturele vanzelfsprekendheden niet meer gelden en dat de multiculturele samenleving niet de oorzaak van hun problemen is. Dat komt door armoede en sociale en economische segregatie. Een stad etnisch zuiveren leidt niet tot een verbetering van de leefomstandigheden voor de overgebleven mensen. Een stad etnisch zuiveren, of daartoe oproepen, is symboolpolitiek dat een geschiedenis van stedelijk politiek gestuntel uit het zicht houdt.

De stemmer die in etnische zuivering gelooft moet je eigenlijk links laten liggen als politieke partij. Dat soort uitspraken moet je niet alleen in sterke bewoordingen afkeuren maar de stemmers die erin geloven niet meer aan je willen binden. De meeste stemmers die op de PVV, of Leefbaar Rotterdam of welke andere lokale racistische partij dan ook, stemmen doen dat uit protest tegen de gevestigde orde. Die komen niet terug wanneer jij als gevestigde partij ook uitsluiting als een politiek idee gaat etaleren omdat dat hip is om te doen.

Daar gaat het dus dan ook mis met de traditionele grote partijen. Die denken door de PVV xenofobisch bij te benen, of zelfs in te halen, dat ze hun grip op de macht kunnen bewaken. De aandacht voor Wilders berust dan ook op het feit dat hij als populist zich als de underdog opstelt. Wilders heeft geen macht en werkt het liefst zonder hoofdelijke politieke verantwoordelijkheid voor zijn daden. Daarom was Rutte 1 ook gevallen en kreeg hij in 2012 de zwarte piet toegeschoven. Wat we op de markt in Den Haag zag waren de spartelingen van een partij waar meer invloed aan wordt toegerekend dan het uberhaupt financieel of volgens haar personeelsbestand aankan.

Wilders heeft een cultus rondom zijn eigen persoon gecreëerd waardoor het lijkt alsof hij met zijn eenmanspartij zijn vinger aan de pols van Nederland heeft. Gelukkig is dat niet zo.  De enige manier om trolls dan ook aan te gaan is door hen de macht om te blijven reageren te ontnemen. Inmiddels zijn er ook aangiftes gedaan tegen de nieuwste uitspraak van Wilders. Ik hoop dan ook dat de OM in Den Haag Wilders vervolgt voor haatzaaien. In 2011 wilde ze hun vingers er niet aan branden en hebben de man nog rond laten lopen met het gevoel dat hij onaantastbaar is. Hopelijk wordt er nu wel wat gedaan zodat de rest van Nederland over kan gaan tot het verhelpen van de alledaagse problemen. De aandacht voor zijn fratsen zal dat namelijk niet oplossen.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *