Column
Leave a comment

Historische vergelijkingen zijn nodig

Er is de afgelopen tijden te veel gezegd over wanneer iemand met Adolf Hitler mag worden vergeleken en wanneer niet. Eigenlijk nooit, volgens de heersende publieke opinie. De vraag blijft echter, waarom zijn Adolf Hitler en de Tweede Wereldoorlog  er ooit geweest? Heeft de geschiedenis eigenlijk geen enkele functie in ons leven?

Een spiegel voorhouden 
Sublieme historische gebeurtenissen zijn er niet zo maar. Ze hebben een functie, ze dienen ons een spiegel voor te houden. Ze werken voor ons.

Nou dan, Als iemand een bevolkingsgroep systematisch probeert uit te sluiten, vinden we het vreemd dat er mensen bestaan die historische vergelijken trekken? Wij dienen onze geschiedenis goed te kennen. Niet om gebombardeerd te worden met schuldgevoelens maar puur uit ons zelfbescherming. Wij dienen ten alle tijden onszelf scherp te houden om de schande die in het verleden zijn gebeurd te voorkomen voordat het te laat is.

Nu ben ik het eens met het idee dat wij niet moeten overdrijven en niet te snel vergelijkingen met met de holocaust moeten trekken. Wel zeg ik dat alle historische gebeurtenissen er zijn geweest om ons een spiegel voor te houden. Wij moeten ons goed bewust zijn van het feit dat iedere schandalige gebeurtenis altijd met kleine stappen begint. Hoewel de context altijd anders is, historische vergelijkingen kunnen ons wijzen hoe beter te handelen.

Degradatie 
Wij dienen dan ook niet selectief met deze geschiedenis te zijn. Wij dienen een algemene historische besef te ontwikkelen over wat onze wereld heeft getroffen. Niet uitgebreid de tweede wereldoorlog op de middelbare school onderwijzen bijvoorbeeld en een herdenking op 4 en 5 mei hier aan wijten terwijl en de slachtoffers van de slavenhandel en andere historische drama’s  niet  worden herdacht. Ondertussen komt het hele slavernijverleden onvoldoende aan bood in beschikbare leespakketten. Nee, wij dienen een algemeen historisch besef te ontwikkelen zonder degradatie.

Verklaringen
Het is een lastige discussie of wij iedereen mogen dwingen om de moraliteit op zich te nemen. Maar, gezien het feit dat wij onszelf presenteren als morele leiders, kan het geen kwaad om op tijd op te treden om fouten die in het verleden zijn gemaakt te voorkomen. Nogmaals, Het verleden leren we niet kennen om onszelf met schuldgevoelens te confronteren maar slechts om dit verleden ons naar de toekomst te laten gidsen.

Laten we de uitdaging van onze tijd aangaan door heel goed te begrijpen waarom bepaalde mensen iets denken of vinden. Alles begint met begrijpen en de geschiedenis kan ons daarin helpen. Wat dacht je van de crisis? De culturele crisis als vergelijking voor het ontstaan van extreme partijen. Bijvoorbeeld. Laten we brede verklaringen zoeken, en samen naar een harmonieuze toekomst gaan. Ik durf te veronderstellen dat dat de wens van ons allen is. Nogmaals, het verleden kan ons zeker daarin helpen.

Foto: Matthijs Rouw

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *