Duurzame Steun
Leave a comment

Kan je in Nederland een jaar lang alleen fair trade producten consumeren?

medium_4292948126

Foto: USACE Europe District

Goede voornemens voor het nieuwe jaar werken alleen als je er een routine van kan maken. Zo heeft Hilda van Reeuwijk een hele simpele bedacht: vanaf 1 januari consumeert ze alleen Fair Trade. Hoe moeilijk kan dat zijn in Nederland? Nou, behoorlijk zoals blijkt uit haar eerste blog. Blijf ook op de hoogte van haar nieuwst blog via Fulltime Fair Trade.

 

De eerste week fulltime fair trade consumeren zit er bijna op. Het was alles behalve gemakkelijk.

De eerste januari had ik zo goed als geen fair trade producten in huis dus heb ik geleefd op een chocolade letter van Tony’s Chocolonely en water. De tweede januari ging ik boodschappen doen bij een Lidl bij mij in de buurt. Op internet verteld Lidl hoe zij bezig is met fair trade en het Max Havelaar logo pronkt in de hoek van vele Lidl producten. Mijn Lidl heeft echter veel van deze producten niet. Ik kom niet verder dan wat bananen, oplos koffie, instant cappuccino en chocola.

Nederlandse producten mogen ook het mandje in. Er van uitgaande dat van uitbuiting van mensen in Nederland geen spraken is. Bij de Albert Heijn zouden de producten van Fair Trade Original verkocht moeten worden, maar ook hier stuit ik op de afwezigheid van fair trade. Ik vind gemalen koffie en hagelslag, maar bij de rijst, olie en specerijen ontbreekt fair trade. Aan koffie dus geen tekort en verder leef ik vandaag op bananen, chocola(de hagelslag) en voor de afwisseling een instant cappuccino.

Na wat internet research voor fair trade speciaalzaken in Rotterdam doen we nog een poging. Op de fiets naar de Oude Binnenweg, want daar zit Waar. Door regen, hagel en storm kom ik doorweekt en koud bij Waar aan. Ze hebben heel veel producten zoals kaarsen, tassen, woonartikelen en zeepproducten maar behalve wijn geen voedsel.

 

Terwijl ik naar huis fiets bedenk ik mij dat ik me wel een heel raar dieet moet aanmeten wil ik fair trade kunnen leven.

 

Vervolgens fiets ik door hetzelfde ruige weer naar de Groene Passage tussen Blaak en Oostplein. Hier is een hele groene supermarkt met heel veel bio maar geen fair trade. De thee was fair trade, maar verder niets. Ook hebben ze veel spullen wat 100% van Nederlandse bodem is. Maar juiste handel kan veel landen helpen ontwikkelen.

Dus mijn zoektocht naar fair trade gaat verder. De Wereldwinkel! Deze had veel, gelukkig. Maar ook niet alles. Wel werd ik voorzien in rijst, noedels, sweet chilli, zout, olijfolie, azijn, jam, sinaasappelsap en pepermunt. In een laatste poging bij een andere Albert Heijn vind ik Tony’s Chocolonely chocolademelk.

Terwijl ik naar huis fiets bedenk ik mij dat ik me wel een heel raar dieet moet aanmeten wil ik fair trade kunnen leven. Tijd dus om mij verder te verdiepen in de defintie van fair trade, keurmerken en verkooppunten zodat ik mij een ware fair trade lifestyle aan kan meten. Helpen/doen jullie mee?

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *