Politically Incorrect
Leave a comment

Timmermans en de Israëlische lobby

origin_2249963737

Foto: samdaq

Het Nederlandse waterbedrijf Vitens dat in handen is van provincies en gemeenten, liet deze week nog weten af te zien van samenwerking met zijn Israëlische tegenhanger Mekorot. De bedrijven hadden hun samenwerking een maand geleden beklonken, maar Vitens zegt ‘politiek neutraal’ te willen opereren en ‘in overeenstemming met het internationaal recht’. In tegenstelling tot wat Vitens suggereert, heeft het van Buitenlandse Zaken geen negatief advies gekregen, zolang het maar gaat om projecten binnen de ‘groene lijn’ (de grens van 1967). Nederland en de EU doen daar gewoon zaken met Mekorot.

Mekorot is als nationaal waterbedrijf onvermijdelijk betrokken in het Israëlisch-Palestijnse conflict, bijvoorbeeld door water uit de bezette gebieden te pompen of door water te leveren aan omstreden Israëlische nederzettingen. In de Tweede Kamer hebben SGP, VVD, PVV en ChristenUnie inmiddels vragen gesteld aan minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) over de beëindiging van de samenwerking door Vitens. SGP-leider Kees van der Staaij vindt het ‘bizar’ en vindt dat Timmermans Vitens duidelijk moet maken ‘dat het gewoon met de Israëli’s kan samenwerken’.

In tegenstelling tot wat Van der Staaij zegt is er niks gewoons aan het meewerken aan het wegpompen van water uit bezette gebieden. Vittens heeft dan ook de juiste beslissing gemaakt. Dit kan je niet ethisch verantwoorden. Tenzij je juist de levensvatbaarheid van een omgeving actief verwoest om de inwoners ervan te verjagen. Nu minister Timmermans het standpunt van de regering laat tegenspreken is het duidelijk dat hij zichzelf heeft laten gijzelen door het pro-Israël standpunt van de VVD.

 

[Volkskrant]

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *