Politionele Acties, Stemverheffing
Leave a comment

Patricia Wijntuin pleit voor humaan gedrag politie ten opzichte van ongedocumenteerden

patricia wijntuin“Migranten zonder verblijfsvergunning lopen steeds het gevaar opgepakt te worden met het risico op uitzetting. Deze voortdurende angst leidt ertoe dat zij zoveel mogelijk zullen proberen contact met overheidsinstellingen te vermijden. Ook waar hun eigen rechten in het geding zijn, zullen ze niet vaak proberen om deze ook daadwerkelijk op te eisen, omdat ze daarvoor contact met de autoriteiten moeten leggen. Het is in het belang van de stad Utrecht om bepaalde rechten expliciet voor ongedocumenteerde migranten toegankelijk te maken.”

Dat stelt GroenLinks raadslid Patricia Wijntuin. Al enkele jaren probeert zij het Free In Free out principe voor elkaar te krijgen bij de Utrechtse politie. Met andere woorden ongedocumenteerden die naar overheidsinstanties stappen voor hulp worden niet het land uitgezet omdat ze hulp hebben gevraagd. Er zijn genoeg verhalen van onder andere schoonmaaksters en sekswerkers die uitgebuit worden maar niet naar de autoriteiten durven stappen. 

Raadslid Wijntuin heeft daarnaast zelf ook een hele rijke familiegeschiedenis. Zij is de dochter van Emile Wijntuin. De eerste parlementsvoorzitter na de onafhankelijkheid van Suriname. Na de staatsgreep van de huidige president Desi Bouterse moest de familie vluchten. De hogeschool Utrecht, waar zij onderzoek doet en doceert heeft een dubbelinterview met haar en haar vader gehouden een aantal jaar geleden.

[GroenLinks]

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *