Heldhaftige Vrouwen, Interview
Leave a comment

Philomena Essed: Ik vond het tijd voor een volgende stap in mijn carrière

Philomena Essed2Een paar dagen geleden plaatste ik een stuk waarin ik professor Philomena Essed, een mentor van mij, aanhaalde. Zij e-mailde me en zei dat we even moesten spreken. In de Coffee Company vroeg ze me eerst hoe het met me ging en gaf vervolgens aan dat ik een gerucht publiekelijk had herhaald zonder eerst met haar te checken hoe het nou werkelijk zat.

Dus U was niet uit Nederland weggepest?
Nee. Juist niet. Ik kreeg een hele mooie aanbieding uit de VS en vond dat ik hier in Nederland wel mijn zegje had gedaan. Het was  tijd voor een volgende stap in mijn carrière. Op een gegeven moment had ik in het buitenland betere mogelijkheden voor mijn eigen ontwikkeling.

Oh.
Ja. Ik heb nog steeds een prima band met de Universiteit van Amsterdam en heb er nog weleens gastlectures gegeven. Ik zit ook bij het College voor de Rechten van de Mens en doe nog meer dingen in Nederland. Ik ben niet helemaal weg hoor.

En waar bent u nu allemaal mee bezig?
Binnenkort komt er een boek uit over ‘Dutch Racism‘. Op dit moment richt ik vooral
onderzoek naar dignity, waardigheid. Ik ben naast mijn hoogleraarschap aan de Antioch University ook gasthoogleraar aan de Universiteit van Umeå waar ik samen met andere onderzoekers de rol van waardigheid in het alledaagse leven bestudeer. Hoe krijgt waardigheid vorm in werksituaties, in het onderwijs, publieke discussies, dat soort vraagstukken. Waardigheid is een essentiële menselijke behoefte. Het kan een sleutel zijn voor een diverse samenleving waarin men zich met elkaar verbonden kan voelen.

 

En bij deze dus rechtgezet en ook aangepast.

Foto: Philomena Essed

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *