Kop Hier Is Bord

Ingezonden: Ik discussieer online niet meer over Zwarte Piet

medium_4130526439

Foto: miuenski

Afgelopen vrijdag bracht het Parool het nieuws naarbuiten over de bezwaarschriften tegen de vergunning voor de Amsterdamse Sinterklaasintocht. Online ging het weer heftig aan toe. Ook hier op de site hebben we een paar mensen de deur moeten wijzen omdat ze hun punt niet zonder racistisch of grof taalgebruik konden maken. Lezer Cissy stuurde ons dit stuk over waarom zij niet meer deelneemt aan die discussies.

Ohja, over Zwarte Piet is Racisme. Ik begríjp en ik vóel die stelling omdat ik weet wat er allemaal voor gevoelens achter de figuur en het etaleren ervan, in de huidige hoedanigheid, schuilen. Ik vind dat vervelend en ik vind dat tradities niet heilig zijn. De samenstelling van onze bevolking verandert en tradities horen méé te veranderen. Daarbij vind ik het bizar dat een groot deel van de wereld er een blackface in ziet maar de meeste Nederlanders niet. Het gaat niet zo goed met onze maatschappij en we hebben te weinig objectieve geschiedenisles gehad. Dat blijkt uit meer dan dit, maar dit is een goed voorbeeld.

De discussie is weer begonnen. Ik, een geboren en getogen Nederlandse niet-blanke vrouw met blanke moeder en niet-blanke vader, sta dit jaar niemand te woord hierover. Maar het moet wél even gezegd: ik sta wel achter degene die dit initiatief ooit als kunstproject is begonnen, ik sta achter Quinsy.

En ík vind dat de gemiddelde Nederlander kinderachtig, kortzichtig en onsympathiek (empathie ontbreekt) reageert op de nieuwsberichten over het bezwaarschrift op de intocht van Sinterklaas in Amsterdam. De discussie wordt elk jaar luider. Dat betekent dat er landgenoten zijn, Nederlanders, die structureel problemen en nare gevoelens hebben bij specifiek de figuur ‘Zwarte Piet’ zoals in Nederland bekend. Dat raakt mij. En elk jaar zie je weer de non-argumenten en het bagatelliseren van die gevoelens voorbij komen en moeten de ‘buitenlanders’, die vaak geen buitenlanders zijn maar gewoon niet-blank, van ‘onze’ (blanke) traditie afblijven. Dit verhaal ken je al, tenminste, als de discussie je inhoudelijk enigszins bekend is of misschien zelfs al als je het alleen maar voorbij hebt zien komen.

Ik ga niet in discussie, ik ben niet van plan mensen te overtuigen, je snapt het of je snapt het niet. Je vindt het gezeur of je snapt de bedoeling van de mensen die actief in dit vraagstuk staan en -uitgerust met veel achtergrondinformatie- het gesprek, of debat, met elkaar aangaan. Je bent het er mee eens of je bent het er niet mee eens dat Zwarte Piet aanstootgevend kan zijn en een racistisch element binnen een leuk feest is (dat niemand wil afschaffen, het gaat echt om de Zwarte Piet). Maar… je kan het niet ‘niet eens’ zijn met gevoelens van een gedeelte van de Nederlandse bevolking. En dat die mensen Nederlands zijn, is ironisch genoeg te linken aan de figuur Zwarte Piet. Of het je boeit, is een ander verhaal.

Dan het volgende. Internetdiscussies zijn heel hip tegenwoordig. Het is iets waar ik met dit stuk nadrukkelijk níet om vraag. Ik wilde graag nog een keer mijn mening en mijn gevoel delen. Ik heb een rotgevoel bij de figuur ‘Zwarte Piet’. En velen met mij. Een achterhaald figuur welke niet essentieel is voor het behoud van de traditie die men het ‘Sinterklaasfeest’ noemt. Empathie is een begrip dat deze discussie te allen tijde goed kan gebruiken. Wederzijds begrip.

Kijk, er zijn passende spreekwoorden over te vinden… bijvoorbeeld: don’t argue with an idiot. En dan doel ik op de internetdiscussies over dit onderwerp en de mensen die aankomen met negerzoenen, schoorstenen et cetera. Daar op ingaan: ik doe het niet meer. Als je het niet snapt kun je súper veel, maar dus echt véééél uitleg op internet vinden om te proberen te begrijpen wat er mis is met ‘Zwarte Piet’.

En voor wie op internet de discussie aan gaat of van plan is deze online te gaan ‘trollen’ heb ik een mooie site gevonden: How To Argue With An Idiot

Comments

comments