Verbanden Leggen

De 4 meest voorgekomen reacties in de Zwarte Piet discussie

Ook dit jaar stond Nederland rood gloeiend door alle tweets, facebook status updates, weblogs, columns, krantenartikelen, radio interviews en ingezonden met meningen over Zwarte Piet.

Hieronder een overzicht van de vijf meest voorgekomen type reacties.

1. De ik-ben-geschrokken-door-de woede-van-wit-Nederland reactie

arendojoustraWat de laatste jaren opvalt, is dat vooral ‘blanke’ Nederlanders nogal heftig reageren op het afwijzen van ‘hun’ Zwarte Piet. Zo verloor maandag de kandidaat-burgemeester van Utrecht Henk Westbroek zijn zelfbeheersing in een televisiedebatje over Zwarte Piet met de (zwarte) kunstenaar Quinsy Gario, die zelf heel rustig bleef. […] Wellicht wijzen de heftige reacties op het afwijzen van ‘onze’ Zwarte Piet toch op enig, terecht, ongemak.

Elsevier hoofdredacteur Arendo Joustra

Foto: Arendo Joustra

Ook Kustaw Bessems op BNR nieuwsradio en Asha Ten Broeke in de Volkskrant schrokken van de reacties. Maar de reden waarom dit opzienbarend is is omdat dit dezelfde publicaties vaak zelf debet zijn aan het kweken van de mentaliteit waar deze woede uit voorkomt. Nog geen twee weken eerder plaatste Elsevier gastblogger Hala Naoum Néhmé het volgende stukje fantasie:

Er gaan stemmen op om herstelbetalingen uit te keren. Opvallend genoeg zijn de eisende partijen vrijwel nooit de nazaten. Zij vinden het voortdurend spreken over genoegdoening pijnlijk en verstikkend, omdat het zwarten in hun slachtofferschap houdt, daarbij veronachtzamend dat tragedies geen prijs kennen.

Wanneer de Nederlandse media mensen constant inprent dat ze superieur zijn moet je ook niet gaan schrikken wanneer men zich ook zo gedraagt.

 

2. De ik-heb-Surinaamse/Antilliaanse/Ghaneese/Somalische-vrienden reactie (aka intellectuele hypocrisie)

Dick Drayer, die eerder het woordgebruik rondom Antillianen van de NOS ter discussie stelde, schreef een stuk over hoe Quinsy on-Antilliaans was aan tafel bij Pauw & Witteman. En Paul Römer was vandaag te gast bij NRC Lunch Mediaforum op Radio 1. Als het aan hem lag Zwarte Piet niet zou verdwijnen. Net als journalist Kees Boonman die vorig week met Asha ten Broeke hierover in discussie ging. Volgens Römer vindt dat ‘sommige mensen’ zich gemakkelijk profileren en dat de discussie niet serieus te nemen was. Hij gaf ook aan vrienden in Suriname en op Curaçao te hebben die het niet erg vinden.

Het is in ieder geval wel goed om te weten dat de baas van de enige omroep dat een mandaat heeft om diversiteit te etaleren op de publieke omroep diverse stemmen zo waardeert. En het is ook goed dat zijn vrienden in Suriname eindelijk een functie hebben in zijn leven. Hij kan ze namelijk bij elk gesprek over diversiteit en racisme inzetten om zijn denkwijzes en handelen te vrijwaren. En natuurlijk als 1 Surinamer of Curaçaonaar iets zegt zijn ze het er allemaal over eens.

Paul Römer moet duidelijk eens naar een uitzending van een van zijn eigen programma’s kijken (en dan bedoel ik niet Big Brother USA):

 

3. De vertel-het-me-op-een-lieve-manier reactie 

tinkebell-rotopElma Drayer en Robert Vuijsje zijn nu allebei om en vinden dat er nu veranderingen mogen komen. Maar ze bewijzen tegelijkertijd dat het niet komt omdat ze nu eindelijk doorhebben wat racisme inhoudt maar gewoon omdat ze de discussie moe zijn in het geval van Drayer of eindelijk met een dierbare over raciale kwesties hebben gesproken in het geval van Vuijsje.

Drayer vindt dat iedereen kleurenblindheid moet zijn maar vergeet dat je daarmee juist datgene negeert waardoor mensen buitengesloten of aangevallen. En hoe pak je zoiets aan als je het niet kan zien? Drayer wil maar niet snappen dat verschil het probleem niet is.

En Vuijsje vindt het normaal dat mensen die ‘Joden aan het gas’ scanderen niet een halt toegeroepen wordt. Dat niet ter discussie stellen zorgt ervoor dat de gemeente Amsterdam jaarlijks 135.000 euro meebetaalt aan de rekening van 800.000 euro voor de veiligheid van Joodse gebouwen in Amsterdam Zuid. Dat dat bedrag uberhaupt wordt betaalt is omdat er jaarlijks meer meldingen komen van discriminatie tegen Joden dan welke andere bevolkingsgroep, en men daardoor ook het probleem inziet en bereid is om mee te betalen. Dus het helpt wel om er wat van te zeggen.

Het meest opzienbarend geval van deze trend was toch wel kunstenaar Tinkebell. Iemand die zelf flink wat tegengas heeft gekregen voor de manier waarop zij bepaalde kwesties heeft aangekaart. Nadat ze Quinsy had uitgemaakt voor de grootste racist sinds Geert Wilders kwam dan ook de aap uit de mouw waarom ze zo boos op hem was: Quinsy had zich namelijk niet hulpbehoevend en zielig genoeg opgesteld om haar solidariteit en empathie te verdienen.

 

4. De rabiate-BLIJF-AF-VAN-ONZE-CULTUUR-GA-TERUG-WAAR-JE-VANDAAN-KOMT-JIJ-HEBT-HIER-NIKS-TE-ZEGGEN reacties (aka puur en onversneden racisme)

Maatschappij historicus Zihni Özdil heeft er een fijne collectie van verzameld en onder de noemer Afspiegeling van de maatschappij zijn er ook een aantal bij elkaar gebracht. Zoals velen ook hebben gezegd is het ironisch dat mensen die bij hoog en laag zweren dat Zwarte Piet niks met racisme te maken heeft dat juist met racistische uitingen doen. En zoals ook op Twitter werd gezegd lezen we waarschijnlijk over 40 jaar terug dat iedereen tegen Zwarte Piet was.

 

Laat ons weten of we een type zijn vergeten.

Update: Op Facebook hebben we een aantal nieuwe types binnengekregen.

 

5. De inderdaad-dit-kan-niet-meer reactie

Er zijn nu inderdaad ook heel veel artikelen van mensen die inzien dat er een verandering moet komen. De mensen die het steunen en verandering proberen door te brengen.

 

[H/T Arnold Lubbers]

 

Comments

comments