Stemverheffing
comments 2

Waar blijft de Partij voor Participatie en Inclusiviteit?

medium_507018161

Foto: Lab2112

Dus we zijn nu beland in de participatiesamenleving volgens de ministerraad en de minister-president, die de Koning als hun levende buikspreekpop gebruikten. Hoe men kan participeren is nog een beetje onduidelijk gezien alles wordt afgebroken. Maar dat is een ander artikel. Met participatie in je achterhoofd ga je je afvragen welke van de partijen nou werkelijk participatie uitdragen in hun naam en handelen.

Een naam is namelijk het gezicht van een partij. Soms met veel make up op een Mark Rutte en andere keren is het gewoon Bram van Ojik. Elke era heeft dus ook zijn partijen en partijnamen voortgebracht. We hebben de volkspartij (VVD), de arbeiderspartijen (SP/PvdA), de meta-partij (D66), de identity politics one-issue partijen (SGP/CDA/PvdD/50+), de tegenpartij (Groenlinks) en de racistische partijen (Centrum Partij/Leefbaar/TON/PvV).

Allemaal terug te herleiden naar de historische periodes waarin ze zijn begonnen en ook weer samengebracht waren. Het CDA bijvoorbeeld is rechtstreeks te herleiden naar een groep mensen die tegen de idealen van de Franse revolutie waren. Met dat in je achterhoofd zijn de meeste van hun fratsen dan ook te begrijpen. En Wilders heeft heel goed opgelet tijdens zijn workshops bij spindoctors in America. Want wat anders ga je een partij noemen dat zich zo instrumentaal en effectief inzet om de rechten van anderen mensen af te nemen dan de Parij voor de Vrijheid.

Met het in elkaar klappen van het financieel systeem, met alle nadelige gevolgen voor elke sector behalve de financiële, was het eigenlijk wachten tot de volgende grote politieke beweging. Een beweging waar mensen niet alleen bereid waren om voor in tenten in openbare plekken te slapen – niet neerbuigend bedoelt – maar ook het huidige politiek proces mee naar de schroothoop zouden brengen. Met de introductie van het Orwelliaans en Kafkaësk woord ‘participatiesamenleving’ zou het me verbazen als we in Nederland daar nu niet eindelijk rijp voor zijn.

Al langer lopen mensen te vragen wanneer de volgende broodoproer gaat plaatsen. Er zaten namelijk slechts twee jaren tussen de Groningse opstand en de herintroductie van de natie aan zichzelf, via de nieuwe grondwet in 1848 en daarna een kinderfeestje dat tot nationale traditie werd verheven. Een kinderfeestje dat paradoxaal genoeg nog steeds ons een verkeerde interpretatie van het woord inclusief voorschotelt. Terwijl toen en nu nog steeds de pepernoten naar Indonesië verwijzen en Rutte binnenkort naar Indonesië gaat voor een handelsmissie, de timing van het akkoordje met de vele weduwen kon dan ook niet beter, is het duidelijk dat Nederland is blijven hangen in het verleden. Voedselschaarste brengt mensen op de been en met de run op voedselbanken is het inmiddels eigenlijk aftellen geblazen wanneer ons politiek systeem de volgende schok zal ontvangen.

Daarom dus ook de noodzaak voor een andere type politieke partij. Geef mij maar eentje zonder verlammende partij machinerie of schaapachtige navolging van de gewoontes in de raadzalen. Waar collegialiteit naar racistische politici niet boven de verantwoordelijkheid staat richting de bescherming van de rechten van de mensen die worden aangevallen. Eentje dat zich niet bekommert om peilingen en de duur van een politieke carrière maar wetsvoorstellen om doorgroeimogelijkheden van anderen mogelijk te maken. Waar principes niet worden uitgeruild en compromissen niet gebruikt worden om besluiteloosheid te maskeren. Dit zijn niet samenlevingsduurzame politiek praktijken. De samenleving als geheel staat niet meer centraal in onze huidige politieke systeem en daar moet verandering in komen.

Ik wil een partij meemaken dat inclusief denkt, spreekt en handelt. Ik wil een partij horen waar participatie tot alle sferen van de samenleving voorop staat. Ik wil een partij zien dat Nederland als een thuis voor iedereen voorstelt. Ik wil een partij voor participatie en inclusiviteit.

Comments

comments

2 Comments

  1. Pingback: Vernieuwing | Roet In Het Eten

  2. Pingback: Ik wil de politiek in | ROET IN HET ETEN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *