Etterende Xenofobie
Leave a comment

Witte Trouw columnist vindt Nederland niet racistisch of xenofobisch en geeft geen redenen waarom

nederland prikkeldraad

Foto: Gerard Stolk

Elma Drayer constateert dat Nederland niet racistisch of xenofobisch is in haar column naar aanleiding van het interview van Mariana Câmpeanu, de minister van arbeid van Roemenië. Elma Drayer is wit. Voor mensen als Joris Luyendijk doet de kleur van iemands huidskleur niet ter zake wanneer we het over deelname in mainstream media hebben. Wanneer mensen duidelijk niet weten waar ze het over hebben moeten we daar juist op letten. Dat een witte autochtone columniste geen racisme of xenofobie in Nederland ondervindt geloof ik wel. Maar dat ze vervolgens anderen die dat wel aankaarten voor gek wil uitmaken is racistische en xenofobisch gedrag.

Nadat Geert Wilders voor de ambassade van Roemenië heeft staan protesteren tegen hun recht van vrije verkeer van goederen en personen, een recht van ons als EU lid die hij tevens niet aan de kaak stelt, knijpt Drayer haar ogen dicht voor de tentoongestelde racisme en xenofobie in dit land. Nee, iemand z’n rechten willen afnemen omdat ze anders zijn dan jou is niet racisme volgens haar. Ze heeft dus duidelijk geen kaas gegeten van waar ze het over heeft.

Om haar gelijk te halen gaat ze niet in op onze handelingen. Nee, we moeten kijken of wat mevrouw Câmpeanu vertelt over haar landgenoten in ons land nou eigenlijk wel klopt. Dan ben je niet bezig om aan te tonen of Nederland racistisch of xenofobisch is. Nee, dan ben je bezig met je gelijk halen ten koste van de werkelijke feiten die er zijn over structurele uitsluiting en blokkades tot deelname aan de Nederlandse samenleving.

Prutswerk van een krant dat begon als verzet tegen het Nazisme. De mensen die toentertijd voor de krant stierven zouden zich nu in hun graf omwentelen van schaamte dat nu in hun krant voor racisme en discriminatie gepleit wordt. Trouw zou eigenlijk ook hun prijs voor Europese krant van het jaar moeten inleveren. Hier is niks Europees aan, slechts xenofobisch geblaat.

[Trouw]

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *