Sociaal Schadelijk Nieuws
comment 1

NOS gedwongen om non-uitleg te geven over woordgebruik Antillianen

medium_troonrede

Screenshot: NOS

Voorop staat dat Antillianen Nederlanders zijn. Zij hebben een Nederlands paspoort. Dat we soms het ene  begrip gebruiken en soms het andere heeft niets met racisme te maken of met vooroordelen. We gebruiken soms het ene begrip en soms het andere, omdat het altijd gaat om de vraag welke van de twee relevant is voor het desbetreffende nieuwsfeit. Het is een journalistieke keuze, niet een principiële.

Als je jezelf niet wil verantwoorden moet je dat gewoon zeggen, want dit is een verantwoording van niks. Zeg dan gewoon Antillianen zijn Antillianen wanneer ze negatief in het nieuws voorkomen omdat er dan meer mensen in Nederland het zullen lezen en dat Antillianen Nederlanders zijn wanneer ze positief in het nieuws voorkomen omdat er dan meer mensen in Nederland het zullen lezen.

Dit gaat niet over journalistieke keuzes maar over kijk en luistercijfers. De keiharde vercommercialisering van het nieuws. Het gaat inderdaad niet om principes en dat maakt het des te triester. Een publieke organisatie dat zonder principes handelt is haar functie onwaardig. En de persoon die dit uit haar of zijn duim heeft gezogen moet duidelijk de Code Culturele Diversiteit eens doornemen.

[NOS]

 

Comments

comments

1 Comment

  1. Pingback: De NOS zoekt alleen witte stagiaires |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *