Afstandelijke Handlangers, Roze Strijd
Leave a comment

Documentairemaker Sharelly Emanuelson gearresteerd in Rusland

sharelly emanuelson

Foto: Sharelly Emanuelson

Vanochtend schreef de NRC dat een aantal Nederlanders in Rusland zijn opgepakt omdat ze een documentaire aan het filmen waren over homoseksualiteit onder jongeren daar, 5000 Roebels. Een van de arrestanten is de Curaçaose documentairemaker Sharelly Emanuelson . Op 18 juli plaatste deze foto op haar facebook pagina.  Emanuelson is bekend van haar documentaire Su Solo i Playanan waarbij de toerisme industrie op Curaçao vanuit de bewoners van het eiland zelf wordt besproken. Daarnaast is ze ook de oprichter van Uni-Arte waarmee ze kunstenaars met een band met Curacao, Bonaire, Aruba, St. Maarten, Saba en St. Eustatisu met elkaar wil verbinden.

Emanuelson, de Groningse Groenlinks gemeenteraadslid Kris van der Veen en twee anderen kunnen een boete tot €5150 worden opgelegd volgens de anti-homo propogandawet. In Nederland was er tijdens het staatsbezoek van president Poetin afgelopen april een demonstratie georganiseerd tegen de wet. Maar het ziet er niet naar uit alsof Nederland druk gaat uit oefenen op Poetin en Rusland om de wet af te schaffen. Op dit moment worden de filmmakers geholpen door het Nederlands consulaat.

Update: Olaf Koens bericht via Twitter dat de zaak niet in behandeling wordt genomen, maar Kris van der Veen geeft aan dat ze nog geen officieel bericht hebben ontvangen daarover.

Update 12.30: Emanuelson bericht via haar Facebookpagina dat de filmmakers inmiddels bezig zijn Rusland te verlaten:

Hi guys nos ta ok awo. We zijn weer ok we willen ook zo snel mogelijk thuis komen. Can’t say much now. But hope to share our journey ones [sic] we are back.

De NOS schrijft dat er fouten in het procesverbaal zaten (net als in hun bericht) en dat de filmmakers daardoor niet meer vervolgt worden. Ze zijn wel hun filmmateriaal kwijt omdat het niet goed werd ingeboekt als bewijsmateriaal en dus administratief niet meer aanwezig is. En Bram van Ooijk, Groenlinks fractieleider in de Tweede Kamer, wil dat Minister van buitenlandse zaken Timmermans er wat van zegt, maar we zouden Ooijk willen adviseren om daar niet al te lang op te wachten.

Nederland heeft een aantal steden die in tegenstelling tot Reykjavik (IJsland), Venetië en Milan (Italië) haar vriendschappelijk band met St. Petersburg niet willen opschorten. Er zijn wel plannen om op 3 augustus handtekeningen te overhandigen aan de burgemeesters van Rotterdam, Groningen en Vlissingen om hun verantwoordelijkheid te nemen hierover. Ook in Los Angeles heeft gemeenteraadslid Bill Rosendahl aan het begin van het jaar een motie ingediend om de culturele banden met Rusland te verbreken door de anti-homo wetgeving. Los Angeles heeft al eerder banden met een zusterstad verbroken, namelijk met Teheran tijdens de gijzeling van Amerikanen in Iran in 1979.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *