Koloniale Kerfstok, State of Debate

Guno Jones in debat met John Jansen van Galen

Het boek van John Jansen van Galen over het Nederlands dekolonisatieproces.

A.s. zondag 2 juni gaat onze Guno Jones, die op 14 mei bij ons te gast was, met John Jansen van Galen in debat. Jansen van Galen heeft recentelijk het boek ‘Afscheid aan de koloniën’ geschreven. Daarin beschrijft hij het dekolonisatieproces van Nederland over de Wereld.  Ook Quinsy’s kunstproject Zwarte Piet Is Racisme wordt daarin genoemd.

Het idee was om dit als een proefschrift te gebruiken, maar dat veranderde naarmate duidelijk werd dat het allemaal net wat minder. Hij had gehoopt op verrassende vergezichten, onomstotelijk bewezen stellingen, onweerlegbare, scherpzinnig geformuleerde oordelen. Maar zoals hij schrijft was het allemaal net niet. Zijn oorspronkelijk proefschrift is nog te downloaden en lezen hier.

Zijn promotor Meindert Fennema heeft onlangs nog in de Volkskrant beweert dat we het niet over witte mensen mogen hebben. Verschil onderkennen is volgens hem niet meer van deze tijd. Wat hij daarmee welwillend over het hoofd ziet is de machtspositie en privileges die een witte huidskleur met zich meebrengen in Nederland en het Westen. Ziet Jansen van Galen dat ook over het hoofd in zijn boek?

Van 15 tot 17.30 uur in Vereniging Ons Suriname (Zeeburgerdijk 21) kan men het hem vragen.

Comments

comments