Uitzending
Leave a comment

Gelukkig Nieuwjaar

tumblr_mfjgv8gHMH1reom2to1_1280

2012 was een geweldig jaar voor Roet in het Eten. We hebben onze eerste zeven afleveringen uitgezonden met bijzondere gesprekken, persoonlijke columns en vette muziek. De kick-off was een eerlijk, confronterend gesprek tussen Amsterdamse D66 politicus Roy Ristie en maatschappelijk historicus Zihni Özdil over waarom er in Nederland geen duidelijke tegenbeweging tegen politieke marginalisering van Nederlanders met een niet-westerse achtergrond. Roy en Zihni hadden het over strategie, de noodzaak van het sluiten van bondgenootschappen en wat het betekent dat we in Nederland geen civil rights movement hebben gehad. Over roet in het eten gooien gesproken!

Een ander hoogtepunt was het gesprek met de artistieke duizendpoot, Felix de Rooy. Felix heeft een lange en baanbrekende carrière waarin hij films, televisieprogramma’s, theater, visuele kunst en gedichten heeft gemaakt en was in de studio naar aanleiding van de presentatie van zijn boek “Ego Documenta” waarin zijn oeuvre in haar geheel wordt gepresenteerd. Felix de Rooy is zonder twijfel een van de helden van het Nederlands kunstlandschap en we waren trots dat hij bij Roet in het Eten was!

En zo zijn er nog veel meer bijzondere momenten met bijzondere gasten geweest. Onvergetelijk was het bezoek van Susanne Sinester, oud-onderwijzeres die met eigen ogen heeft gezien hoe schadelijk het racisme dat in het Sinterklaasfeest besloten ligt is voor jonge kinderen. Geïnspireerd door het kunstproject Zwarte Piet is Racisme van Quinsy Gario’s  heeft ze  een ontroerend Sinterklaas strijdlied geschreven en in de uitzending ten gehore gebracht.

We hebben gepraat met onderzoeker en moeder met een missie, Patricia Schor, over het aankaarten van het racisme van Zwarte Piet op de school van haar kinderen. We hebben het met Nadja van Putten gehad over haar ervaringen als enige Caribisch-Nederlandse politica binnen GroenLinks en de problemen met de politieke vertegenwoordiging van Bonaire, Saba en Sint Eustasia. We hebben het met zangeres, theatermaker en spoken word artist Muna Shirwa en visueel kunstenaar Raquel van Haver gehad over het ontwikkelen van je eigen stem en kunst. En nog veel meer….

Bedankt aan al onze gasten! Roy Ristie, Zihni Özdil, Julian Isenia, Shantrelle P. Lewis, Nadya van Putten, Bombilate, Patricia Schor Beylula Jozef-Ykeallo, Raquel Haver, Jermaine Ostania, Felix de Rooy, Antonio Carmona Baez, Andy Smart en gitarist, Arnold Lubbers, Merhawi Dessie, Meneer Tevreden, Muna Shirwa, Mevrouw Wijsneus, Heidi Lobato, Yvette Forster, Susanne Sinester, Artwell Cain, Pravini Baboeram en band en Marlon Reina.

Bedankt ook aan Mart Radio en in het bijzonder Norman van Gom voor het vertrouwen dat hij heeft in Roet in het Eten en het warme welkom die iedereen bij Mart Radio ons heeft gegeven.

De on air gesprekken met onze gasten gaan in alle gezelligheid door bij onze buren en sponsor, Restaurant Azmarino. De ontspannen en warme sfeer en het heerlijke Ethiopisch-Eritrese eten van Mek en Anne-Marie maken iedere aflevering weer helemaal af! Bedankt, Azmarino!

En natuurlijk willen we onze luisteraars bedanken! Vanaf de allereerste uitzending met Roy Ristie en Zihni Özdil kregen we al telefoontjes binnen van luisteraars die hun ervaringen wilden delen en vragen wilden stellen. Mart Radio luisteraars are the bomb!

Roet in het Eten heeft nog veel meer op stapel staan voor 2013

We kunnen nog niet teveel verklappen, maar er staat veel op stapel voor 2013. We gaan een nieuw vrouwenprogramma presenteren waarin politiek, popcultuur en media vanuit het perspectief van vrouwen worden bekeken. En dat is niet alles: er komt een nieuw muziekprogramma dat gepresenteerd zal worden door onze eigen Meneer Tevreden en Merhawi Dessie. Kritische muziek buiten de mainstream zal iedere week worden opgediend door de heren.

We wensen je mooie feestdagen en een nog mooier 2013 met veel liefde, gezondheid en veel Roet in het Eten!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *